Dekoratif Kapı Kulpları Nasıl Yapılır?

Kapılarımıza takılan kulplarla kapılarımız daha güzel görüntüye sahip olabilirler. Peki bu dekoratif kapı kulpları nasıl yapılır?
Dekoratif Kapı Kulpları Nasıl Yapılır?

Hepimiz kendi evlerimizde, alışveriş merkezlerinde veya gittiğimiz bir yakınımızın evinin kapısına takılmış olan dekoratif kapı kulpları görmüş ve hayran olmuşuzdur. Hem bir sanat eseri edasında hem de sağlam yapılmış olan kulpların nasıl yapıldığını gelin birlikte öğrenelim.

Kulpların Yapılışı

Fabrikalarda makineleşmenin üst seviyelerde olduğu günümüzde bir işçinin haftalarca uğraşarak yapabilecekleri kapı kulplarını saatler içerisinde elde edebilmek mümkün. Bunun olabilmesi için ilk adım kalıpların oluşturulmasıdır. İçine doldurulan malzemenin boşlukları doldurması ve bu şekilde kurumasıyla sonuca gidilebilecek olduğundan kalıpların doğru yapılması da bu aşamada çok önemli olacaktır. 2 parça halinde ve birbiri ile birleştiğinde ortasında oluşacak olan boşluk sayesinde işlem yapılabilecek olan kalıplar alüminyumdan yapılmaktadır. Bir bilgisayar yardımı ile yapılması istenen modelin kalıpları kesilerek elde edilir. Alüminyum istenilen şekillerin kolayca oluşturabildiği ve içerisine malzeme döküldüğünde çatlamayacak kadar esnek ve güçlü olduğu için kalıp yapımında tercih edilmektedir. Ancak erime noktası çok düşük olduğundan içlerine sıcak malzeme döküldüğünde eriyecektir. Bu nedenle lateks ve kum karışımından oluşan ve içlerine dökülecek olan malzemenin sıcaklığına dayanılabilecek bir kalıbı bu alüminyum kalıp sayesinde oluşturulur. Kısaca kalıbı yapabilmek için önce alüminyumdan bir kalıp yapılması gerekir. 8 kattan oluşacak olan bu karışım ile birlikte kalıbımız oluşmaya başlar. Yüksek sıcaklıktaki bir fırına alınıp pişirilerek daha sağlam bir kalıp elde edilmesi sağlanıyor. Bronz parçaların 1100 derecelik fırınlarda eritilmesinden sonra kalıbımızla kapı kulpunun ana malzemesinin buluşmasına zaman geliyor. Kalıplar içerisine dökülen erimiş bronz, soğuyup sertleşmesi için 8 saat beklemesi gerekiyor. Soğuduktan sonra kalıplardan ayrılan kapı kulpları ufak detayları gözden geçirip parlatılarak kullanılmaya hazır hale getiriliyor.