Define bulan kişiye devlet pay veriyor mu?

Kişiler kendine ait mülk üzerinde ya da farklı bir arazi parçası üzerinde yapılan aramaların sonucunda define veya önemli bir kültür mirası bulan kişilere devlet tarafından belirli bir ücret ödeniyor.
Define bulan kişiye devlet pay veriyor mu?

Definenin öncelikli olarak değeri Ticaret Bakanlığı vasıtasıyla belirlenmektedir. Define bulan kişiler defineyi kendi özel arazisinde bulmuşsa define için belirlenen tutarın %50 gibi bir oranı define arayan kişiye verilmekte geri kalan %50’lik bölüm ise hazineye aktarılmaktadır. Yani define bulan kişiye bırakılmıyor.

Define Tesadüf Bulunmuşsa Defineyi Bulan Kişiye Para Verilir mi?

Define gerekli arama izinleri alınmadan kişinin arasında tesadüfen bulunmuşsa bu kişilerin defineden yararlanma hakları bulunmuyor. Tarihi eser ya da define ve benzeri gibi önemli bir buluntuya rastlayan kişilerin öncelikli olarak yapması gereken ilk iş illerinde, ilçelerinde, kasabalarında ya da köylerindeki en yakın müzeye giderek böyle bir ürün bulduklarını, ürünü muhafaza ettiklerini bildirmeleri gerekiyor. Bazı durumlarda da insanlar buldukları eseri direkt olarak müzeye vermek istiyor. Bu noktada da bulunan eseri müzeye iade eden kişilerin emanet fişi olarak bilinen bir fiş almaları önerilir.

Bulunan Definenin Değeri Nasıl Tespit Edilir?

Define, kültür mirası vb. gibi önemli bir eser bulunması halinde bir komisyon oluşturulur. Oluşturulan bu komisyon bulunan eserin değerini tespit eder. Duruma göre komisyonun ilgili bakanlıkta belirli bir ödenek talep etme hakkı da bulunuyor.

Üzerinde Herhangi Bir İz Bulunmayan Altın Definesi Nasıl Değerlendirilir?

Üzerinde herhangi bir ize rastlanmayan altınların ne kadar önemli olduğu ya da tarihi değerinin tespit edilmesi pek de kolay değildir. Bu nedenle istenmeden bulunan altınların kısa süre içerisinde müzelere ya da ilgili kurumlara teslim etmek en mantıklı seçenektir. Ödülü müzelere teslim eden kişilere bulunan eserin değerinin tespit edilmesinin ardından belirli bir ödeme yapılıyor. Tarihi Eser Bulan ve Bulduğunu Söylemeyen Kişilere Herhangi Bir müeyyide uygulanıyor mu? Tarihi eser bulan ve bulduğunu söylemeyen kişiler ihbar edildiğinde yasalar gereği belirli yaptırımlarsa karşılıyor. Bu kişiler kaçakçılık suçu kapsamında değerlendirilerek gerekli cezai yaptırım kendilerine uygulanmakta.

Tarihi Eser Kaçakçılığı Yapan Kişilerin İhbarı

Tarihi eser, define, önemli bir buluntu vb. gibi saklayan kişilerin kısa sürede bulunması ve tespit edilmesi için devlet bu kişileri şikâyet eden kişilere de belirli bir ödül ödüyor. Böylece insanların hem tarihi eser kaçakçılığında bulunması engellenmekte hem de bu hataya düşen kişilerin kısa sürede tespiti sağlanmakta.

Define Aramak İsteyen Kişiler Ne Yapmalı?

Define aramak isteyen kişilerin öncelikli olarak yapmaları gereken ilk iş define aramak için ruhsat alınmasıdır. Bir yıl geçerliliği bulunan bu ruhsat sayesinde kullanıcılar devletin belirlediği kurallara riayet ederek define arayabilir. Ruhsatın çıkarılmasının ardından arama yapılacak yerin ilgili birimlere bildirilmesi gerekiyor. Ruhsat alınan alan dışında define arama hakkı bulunmadığı için yine define arayan kişilerin dikkatli olmaları tavsiye edilmekte. Define bulan kişilere devlet tarafından her zaman aynı ödül verilmez. Definen cinsine, içeriğine ağırlığına, önemine göre ödülün değeri değişiyor.

Define Bulan Kişilerin Buldukları Defineyi Kurumlara Teslim Etme Süreci

Define vb. gibi tarihi eserleri bulan kişilerin maksimum üç gün içinde buldukları ürünü en yakın müzeye ya da ilgili kurumlara tespit etmesi gerekir. Ürünün teslimin yapılması ile define bulan kişilerin ödül kazanma hakkı ortaya çıkar. Aksi takdirde tarihi eser bulmasına rağmen bu durumu ilgili kurumlara bildirmeyen ve bulduğu ürünü teslim etmeyen kişiler kaçakçılık suçu ile yargılanır. Bulunan tarihi eserin saklandığını ve iade edilmediğinin şikâyet edilmesi durumunda şikayet eden kişiye ödül veriliyor.

Türkiye’de Define İşleri İle İlgilenen Kurum

Türkiye’de define işleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı ilgileniyor. Ayrıca bu bakanlığa bağlı olarak çalışmalarını yürüten Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de define işlerine bakmakta. Türkiye’de insanların define aramalarına yönelik herhangi bir ruhsat ya da izin verilmiyor.

Define Bulunması Halinde Devlet El Mi Koyuyor?

İnsanlar tarafından en çok bilinen yanlış arasında devletin defineye el koyması yer alıyor. Devlet bulunan defineye kesinlikle el koymamakta. Devletin hazine bulunması durumunda hazinenin tamamına el koymak yerine hazineye ortak olur.