Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?

Çocuklarda özellikle tuvalet eğitimi dikkat edilmesi gereken en önemli konular arasında yer alıyor. Çocukların kişilik gelişimi açısından da oldukça önemlidir.
Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Aileler için çocuklarda tuvalet eğitimi pek çok farklı soruyu da beraberinde getirmektedir. Eğitime ne zaman başlanılması gerektiği hakkında yeterli bilgiye sahip olunması önemlidir. Yanlış uygulamaların yapılması ya da yanlış zamanın tercih edilmesi söz konusu olabilir. Bu durumda özellikle verilen eğitimin daha uzun sürmesi söz konusu olacağından çocuğun kişiliğini olumsuz etkileyeceği için dikkat edilmesi gerekir.

 

Çocuklarda özellikle gelişimde bireysel farklılıklar olabileceğinden tuvalet eğitimi konusunda her çocuğun aynı yaşta eğitim alamayacağı da dikkat edilecek hususlar arasında yer alır. Genel anlamda çoğunlukla 18 ila 24 ay arasında tuvalet eğitimi çocuklar için uygundur. Bazı durumlarda çocukların daha önce ya da daha sonra eğitim için hazır olması söz konusu olabilir. Tuvalet eğitiminin doğru bir şekilde verilebilmesi için Çocuğun özellikle kas gelişiminin ve zihinsel gelişiminin buna hazır olması gerekir. Kız çocuklarına oranla erkek çocukları daha geç tuvalet eğitimi için hazır olabileceğinden dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır.

 

Tuvalet Eğitimine Hangi Aylarda Başlanır?
Ebeveynler için çocuklarda tuvalet eğitimine ne zaman başlanması gerektiği özellikle merak edilen konular arasında yer alıyor. Çocuğun kas gelişiminin ve zihinsel gelişimini uygun olması durumunda 18 aydan itibaren eğitim verilmesi uygundur. Bu süreç çocuklara göre değişkenlik gösterebilir. Çocuğun kısa sürede tuvalet eğitimini tamamlayabilmesi için dikkat edilmesi gereken çok sayıda farklı husus bulunmaktadır. Çocuklar özellikle eğitim için hazır oldukları durumlarda belli davranışlar sergileyerek bu durumu belli ederler. Özellikle yürümeye başladıktan sonra dik oturma çocuklar için dikkat edilen hususlardan bazılarıdır.

 

Çocuğun özellikle aileden yardım almadan pantolonunu indirip çekebilmesi de eğitim için hazır olduğunun belirtileri arasında yer alır. Altına yapması halinde özellikle ıslak kalma konusundaki tahammülün azalması da bir göstergedir. Zamanlamanın doğru şekilde tercih edilmesi özellikle verilen eğitimin kalitesi açısından da önemlidir. Kısa süre içerisinde çocuğun tuvalete alışabilmesi için özellikle zamanlama konusunda dikkatli olunması gerekir.