Çocuğunuzun Sanatsal Yaratıcılığını Geliştirme İpuçları

Sanatsal yaratıcılık hepimiz için son derece önemli olan konulardan birisidir. Sadece sanatçılar mı yaratıcı olabilir sorusuna karşılık olarak hayır yanıtını verebiliriz. Çünkü sanatsal yaratıcılık herkes tarafından geliştirilebilecek bir konudur.
Çocuğunuzun Sanatsal Yaratıcılığını Geliştirme İpuçları

Yaratıcılık aslında yaşamımızın her alanında başvurduğumuz bir şeydir. Sokakta, evde ve okul gibi pek çok alanlarda karşımıza çıktığı olabiliyor. Bakıldığında insanın sahip olabileceği en büyük yeteneklerden biri olma özelliğine sahip denilebilir. Sanatcılığını daha iyi şekilde geliştirmeniz adına mutlaka çocuğunuz için bir yer ayarlayın. Burada çocuğunuzun esim sehpası, boyama kalemleri, yapıştırıcılar bulunmalı.  Ayrıca bu yerin her zaman dağınık olmasına izin vermelisiniz. Bu sayede çocuğunuz istediği zaman gelerek kaldığı yerden yeteneklerini sürdürmeye devam etmeli. En önemlisi de çocuğunuz uykuya geçtiği zamanlarda resimlerini çöpe atmamanız olacaktır. Tam aksine büyük bir dosya alarak hazırlamış oldukları resimleri bu dosya içerisinde saklamalısınız. Çocuğunuzun sanatsal yaratıcılığını ortaya koyarak yapmış olduğu resimlerini sevdiklerinize gönderebilir ya da evinizde süs olarak kullanabilirsiniz. Böyle bir davranışa başvurduğunuz zaman çocuklarınızın hoşuna çok fazla gitmeye başlayacaktır.

  • Bir diğer ebeveynlerin yaptığı hatalardan birisi de çocukların yapmış olduğu resimlere ay çok güzel diyerek çok fazla geçiştirmeleri. Bunun aksine çocuğunuzun çizmiş olduğu resimlerde ki çizgi ve şekillerinden bahsetmeye başlayabilirsiniz. Hatta yapmış olduğu resminde ki her bir şeklin ne anlam ifade ettiğini sorabilirsiniz.
  • Genelde bir diğer sık yapılan hatalardan birisi de çocuğunuza ben senin gibi yapamam demeniz olacaktır. Bu doğru bir davranış değildir. Çünkü çocuğunuz sizi örnek alıyor. Eğer ki anne ve baba olarak üretkenliğinizi daha çok çocuğunuza yansıtırsanız, çocuğunuzda yaratıcılığını ilerletmeye başlayacaktır.
  • Çocuklarınızda görmek istediğiniz yaratıcılık için birlikte resim sergilerini dolaşabilirsiniz. Hatta bunlar üzerinde fikir üretmesine de yardımcı olabilirsiniz.
  • Resim yaparken sadece boyalarla uğraşmasını sağlamayın. Boyaların yanında farklı metaryallere de başvurmasına yardımcı olabilirsiniz. Yumurta kartonları, şişe kapakları ve kumaşlar üzerinde de çalışma yapmasını sağlayabilirsiniz.
  • Susan Strike, çocuklara asla boyama kitaplarının alınmaması gerektiğini söylüyor. Çünkü bu tür boyama kitaplarının başkasının yarım bıraktığı şeyi tamamlamaktan başka bir şey olmadığını söylüyor. Hatta çocukların çoğu da boyama kitaplarına yeterince ilgi göstermiyor. Serbest çalışmaktan daha fazla hoşnut oluyorlar.
  • Çocuklarınıza akıl vermeyin. Hayal gücünü etki altına alacak sözler söylemeyin. Bir şeyler çizerken nasıl çizmesi gerektiğini söylemek yapacağınız en büyük hatalardan birisi olacaktır.
  • Duvarları ve yerleri boyadığı zaman kızmayın. Tam aksine bunu kağıda yapsaydın ben onu saklayacaktım sözlerini söyleyerek teşvik etmeye çalışın.
  • Çocuklarınız için düzenlenen yarışmalar varsa da mutlaka katılmalarını sağlayın. Bu sayede üretkenlikleri daha fazla artmaya başlayacaktır. Yaratıcılıklarını rekabet ortamları için kullanmaya başlayacaklardır. Fakat çok fazla rekabet ortamları içerisinde bulundurmayın. Daha çok çözüm üretme amacına yönlendirmeniz daha iyi olacak.