Çocuğunuz Neden Parmak Emer? Nedenleri Nedir?

Gelişim Uzmanı Birgül U. Bayoğlu, anne ve babaları uyaran bilgiler verdi. Bayoğlu, hala döt yaşında parmak emen çocuklarınız varsa mutlaka yakından takip edilmesi gerektiğini söylüyor.
Çocuğunuz Neden Parmak Emer? Nedenleri Nedir?

Çünkü çocuklarda görülen bu tür davranışın ana sebeplerinden birisi stres ve kaygı olabilir.

Parmak emen çocukların bu davranışa başvurmalarının altında daha başka sebepler yattığını dile getiren Bayoğlu, anne ve babalar için şu önerilere yer verdi.

  • Bebekler için emmek, bir reflekstir. Hem beslenme hem de sağ kalım için son derece hayati önem taşıyan bir durumdur. İlk 6 aydan itibaren başlayan bu davranış 2-3yılına kadar devam eder. N  esneleri ağzına alma, parmağını emme bebeğiniz için zaman geçtik sıra daha da zevkli hale dönüşmeye başlar.
  • Üç yaşına geldiğinde ise emme yerini artık doğal beslenmeye bırakacaktır. Fakat bazı çocuklar 3 yaşında olsalar bile emme alışkanlıklarından bir türlü kurtulamaz ve sürekli olarak bu davranışı tekrar etmeye başlarlar. Bu davranışın, gelişim geriliği  olan çocuklarda daha sık görüldüğünü söylemektedir.

Anne ve Babalar Parmak Emen Çocukları Yakından Takip Etmelidir

  • Çocuklarda görülen parmak emme alışkanlığının altında daha pek çok sebepler olduğu gözlemlenebiliyor. En çok tespit edilen sebepler arasında stres ve kaygı geliyor. Aynı zamanda bebeklikten gelen bu alışkanlıktan vazgeçememe ve sürdürme olarak da tabir edilebilir.
  • Çocuğunuzun uzun süre parmak emme alışkanlığını sürdürmesi hem diş hem de damak gelişimin olumsuz şekilde etkilenmesine neden olabiliyor. Parmak emme, uykuya geçmek adına da bir aracı olarak kullanıldığı olabiliyor. Fakat çocuğunuz 3-4 yaşına gelmiş ve hala parmağını emiyorsa mutlaka yakından takip altına alınması gerekir.

Uyku Öncesi Kitap Okumanız İyi Gelecek

Uyu aracı olarak parmak emen çocuklarınıza, kitap okumanız emmeyi unutmasına yol açabilir. Anne ve baba çocuğuna karşı daha fazla yakın ilgili durursa, çocuğunuzda gördüğünüz bu davranış kolay yoldan ortadan kalkabilir. Eğer dikkatli anne babaysanız mutlaka çocuğunuzun yalnız kaldığı zamanlarda parmak emme ye başladığını fark etmeye başlayacaksınız. Bu sebepten dolayı çocuklarınızı stres ve kaygıdan uzak tutmanız gerekiyor. Uyku öncesinde çocuğunuzu yatağa yatırarak kitap okuyabilirsiniz.

Parmak Emmesi Stres ve Kaygıya Bağlı

Çocuğunuzda duygusal kaygılar, parmak emme faaliyetlerine yönelmesine neden oluyor. Çocuğun odaklanmasını başka şeylere döndürmeye çalışmalısınız. Çocuğunuz için eğlenceli aktivfiteler hazırlayarak onları bu tür kaygılardan uzak tutmuş olursunuz.