Chia tohumunun faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?

Chia tohumu birçok açıdan faydalı bir bitki olarak geçmişten bugüne kullanılan bir besin kaynağıdır. Birçok besinle beraber türlü şekillerde tüketimi yapılabilir.
Chia tohumunun faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli?
Chıa Tohumu Nasıl Bir Bitki?
Anayurdu Güney Amerika olan chia tohumu bitki dilinde salvia hispanica olarak bilinmektedir. Bu isim geçmişte maya döneminde güç anlamına gelmiştir ve manevi bir anlam atfedilmektedir. Renk açısından chia tohumu hem siyah hem de beyaz renkte tüketilen bir besindir. Besin değeri anlamında aralarında çok fazla fark yoktur. Yani vitamin ve omega 3 açısından değerlendirildiğinde, protein açısından bakıldığında epey güçlü bir lif kaynağı olduğu görülebilir. Chia tohumunun eskiden beri çok fazla kullanılmasının nedeni antioksidan açısından bir ihtiyacı karşılamasıdır.

 

Chıa Tohumunun Faydaları
Marketlerde ve birçok yerde satışa sunulan chia tohumu, çok sayıda hastalıkla mücadele için düzenli olarak tüketimi önerilen bir gıdadır. Chıa tohumunun faydaları kanser türlerinden korumaya yönelik bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki yapmaktadır. Besinlerde düzenli olarak alınan bu anti oksidan madde sayesinde vücudun zararlı maddelerle savaşması daha da kolay hale gelmektedir. Çok yönlü bir fayda olarak diyabeti azaltıcı etkisi vardır. Cilt sağlığında chia yine birçok fayda ile karşımıza çıkar. Koruyucu madde içermesi nedeniyle yaşlanmayı da geciktirmede faydalıdır. Hücrelerde antioksidan etki çoğalması nedeniyle daha hızlı yenilenme sağlanarak kırışıklıklar azalır.

 

Chia Tohumu Tüketimi
Chia tohumu kemik sağlığına yönelik olarak son derece faydalıdır. İçerisindeki maddeler, birçok mineral, vitamin için hızlı işleme konusunda yardımcıdır. Süt ile karşılaştırıldığında kalsiyumu işletmesi bakımından epey etkili olduğu söylenebilir. Bunun dışında besin kaynağı bakımından kadınların hormon dengesini sağlamada da faydaları vardır. Hamilelikte enerji ve ihtiyaç duyulan besin kaynaklarını chia tohumu ile alabilirsiniz. Ayrıca chia tohumu zayıflamada da büyük bir etkiye sahip olabilir. Doğru şekilde kullanıldığında lif içeriği sayesinde kasları koruyarak ve tokluk süresinde artış yaparak avantaj sağlar. Midede uzun süre boyunca tokluk hissi elde etmek için suyla veya bir sıvıyla tüketimi gerekir. Midenizde uzun süre tokluk hissi olması demek kan şekerinizin aniden değişmemesi de demektir. Chia tohumu bol su ile tüketilmediğinde yan etki yapabilir.