Cezaevi Katibi Olmak İçin 10 Yıllık Katibin Önerileri

Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevi kurumlarında katip olmak isteyen birçok isteyen kişi sayısı günümüzde oldukça fazladır. Katip olmak için tercih edebileceğiniz 3 yer var; adliye, denetimli serbestlik müdürlükleri ve cezaevleri.
Cezaevi Katibi Olmak İçin 10 Yıllık Katibin Önerileri

Tercih edeceğiniz yere göre katiplik isminiz değişecektir. Örneğin; Adliye katiplerine zabıt katibi, cezaevi katiplerine bilgisayar işletmeni adı verilir. Yalnız katiplik her ne kadar güzel bir meslek olsa da katip olabilmek için bazı kriterlerden geçmelisiniz.

Nasıl Cezaevi Katibi Olabilirim?

Cezaevi katibi olabilmek için Adalet Bakanlığı Basın ve Yayın Birimi tarafından ilanın yayınlanmasını beklemeniz gerekir. İlan yayınlandıktan sonra ilanda belirtilen şehirlere gerekli evraklar ile sınav formunu teslim ediyorsunuz. Yalnız, cezaevi katibi olmanız için aranan ilk kriter KPSS sınavına girerek en az 70 puan almış olmanız. Bazı kişiler KPSS sınavına girmeden katip oldum dese bile böyle bir şey yoktur. Eğer böyle bir duyum alırsanız doğruca şikayet etmelisiniz çünkü böyle bir şey kanuni değildir.

Bununla birlikte girmiş olduğunuz KPSS sınavında sizden çok daha düşük kriterlere sahip olup, sizin elenmenizi sağlayan birini fark ederseniz yapmanız gereken başvuru yaptığınız Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı'na başvurmaktır.

Komisyon: Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonluğu anlamına gelir. Komisyon Adliye bünyesinde kurulur ve Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi, Başsavcı, diğer hakim ve savcılar ile yazı işleri müdüründen oluşmaktadır.

Adalet Bakanlığı’nda çalışan tüm bireyler ( bilgisayar işletmeleri, infaz koruma memurları, müdürler, psikolog, yardımcı hizmetli, teknisyen vb.) Adalet Bakanlığı Memur Atama ve Sınav Yönetmeliği içeriğine göre göreve alınır. Zabıt katipleri de bu yönetmeliğe dahildir.

Cezaevi Katibi Olmak İçin Aranan Kriterler

  • Lise mezunu olmanız gerekiyor
  • 35 yaşından küçük olmak
  • Memurluk şartları vardır bu 657 Sayılı Kanunda detaylı şekilde belirtilmiş olup, bunlara uygun olmanız gerekiyor.
  • KPSS sınavından en az 70 puan almış olmak
  • Klavye sınavında 180 saniyede 90 kelime yazabiliyor olmak
  • Kamu haklarını kullanmaktan mahrum olmamak
  • Erkek ise askerliği tamamlamış olmak ya da askerlikten muaf olmak
  • Güvenlik soruşturmasını geçmek
  • 18 yaşını tamamlamak

Özel şartlar olarak büro personeli olan zabıt katiplerinden şu şartlar istenir;

Fakülte veya yüksekokullarda bilgisayar bölümü, adalet yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet ön lisans programı, adalet meslek lisesi veya bilgisayar bölümlerini bitirmiş olmak gerekir. Bu bölümlerin mezunuysanız zabıt katipliği için sizden herhangi bir daktilo ve bilgisayar sertifikası istenmeyecektir. Eğer bu bölümlerden mezun değilseniz sizden şu şartlar istenir;

  • Adalet bölümü, Bilgisayar bölümü, Ticaret Adalet Meslek Lisesi ve Bilgisayar liselerinden mezun olmak,
  • Halk eğitim merkezinden bilgisayar sertifikası almak
  • Klavye sınavında 180 saniyede 90 kelime yazmalısınız. Bu kelimelerde eksiklik veya yanlışlık olmamalıdır. Yazmış olduğunuz kelimelerin tekrar edip etmediği, yanlışlık olup olmadığı denetlenir ve

Cezaevi Katibi Olursam Ne İş Yaparım?

Cezaevi katipleri bürolarda çalışır. En çok görev yaptığı birimler; İnfaz Kalemi, Emanet Para Birimi, Saymanlık, Mektup Okuma, Eğitim Birimi, Ambar, Personel, İş Yurtları. Bu başlıkta kâtiplerin görev yaptığı birimler hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  • İnfaz Kalemi: Hükümlü ve tutuklu mahkûmların dosyalarının tutulduğu birimdir. Bu birimde çalışan kâtiplere infaz katibi ismi de verilmektedir. Çok yoğun bir tempoda çalışırlar. Yaptıkları işler arasında; tahliyeler, denetimli serbestlik sevkleri, disiplin ödüllendirme gibi işler vardır.
  • Emanet Para Birimi: Cezaevlerinde yayan mahkûmların cebinde para bulunmaz. Bir mahkum cezaevine girdiği zaman cebindeki tüm parası alınır ve emanet para birimine yatırılır. Bu birim de mahkûma gelen paraların takibini yapar.
  • Saymanlık: Muhasebe birimidir. Bu birimde en az 2-3 katip çalışır.
  • Mektup okuma: Kapalı cezaevinde bulunan birimdir.
  • Eğitim Birimi: Cezaevi öğretmenleriyle beraber bazı durumlarda cezaevi katipleri de bu birimde çalışır.
  • Personel: Cezaevinde yatan hükümlülerin dosyalarının tutulduğu birimdir.

Cezaevi Katipleri Döner Sermayeden Faydalanır mı?

Cezaevlerinde yılda bir defa döner sermaye dağıtımı yapılır. Cezaevi katibinin döner sermayeden faydalanabilmesi için iş yurtlarına bağlı çalışıyor olması gerekir. Katip infaz ve mektup biriminde çalışıyorsa döner sermayeden faydalanamaz. Saymanlıkta görevli katipler yıl sonunda belli miktarda döner sermayeden faydalanabilir.

Cezaevi Katiplerinin Almış Olduğu Maaş Ne Kadar?

Cezaevi katip alımları kadrolu ve sözleşmeli olarak ikiye ayrılır. Kadrolu katip maaşları sözleşmeli katiplere göre 300 TL daha fazladır. Kadrolu katiplerin de maaşının etkileyen kriterler vardır. Bu kriterler; katibin derecesi, mezun olduğu okul, sosyal yardım alıp almaması olarak sıralanabilir. Cezaevi katip maaşları 3000 TL’ye yakındır. Döner sermayeden alınan pay maaşlara dahil edilmez.

Katipler Mahkumlarla Görüşme Sağlar Mı?

Katiplerin mahkumlarla özel olarak işi olmasa da bazı durumlarda ifade almak için görüşebilirler. Ancak yalnız görüşmeleri yasaktır. Görüşme esnasında yanlarında infaz ve koruma memurları bulunur.

3 Dakikada 90 Kelime Nasıl Yazılır?

Biraz göz korkutucu olsa da sanıldığı kadar zor bir durum değil. Sınavdan geçebilmek için her gün antrenman yaparak kendinizi geliştirmelisiniz. Hatta 90 kelimeyle kendinizi kısıtlamayın, kendinizi geliştirerek 90 kelimenin üzerine çıkın ki rakipleriniz sizden daha fazla kelime yazdığında moraliniz düşmesin.

Ceza İnfaz Kurumlarında Tecrübeli Katiplerin Tavsiyeleri

  • Cezaevleri televizyonlarda gördüğünüz kadar kötü bir ortam değil. Cezaevinde çalışacağım diye korkmanıza gerek yok.
  • 3 dakikada 90’dan fazla kelime yazın. Asıl o zaman takdir görürsünüz.
  • İster zabıt katibi olun ister cezaevi katibi, aynı maaşı alırsınız.
  • Atamalar sizin talebiniz doğrultusunda gerçekleşir. Siz talep etmezseniz kimse sizi tayin etmez.
  • Cezaevi yoğundur, ancak zabıt katiplerinin iş yükü daha fazladır. Cezaevi katipleri duruşmalara çıkmadığından sürekli yazı yazmaları gerekmez.
  • Cezaevi Katibi iseniz cep telefonu kullanmanız yasaktır.
  • Sözleşmeli olarak katiplik yapıyorsanız kadro alamayacağınız anlamına gelmez. Zamanla tüm sözleşmeli katiplere kadro verilir.
  • Görevde yükselmeniz mümkün. Sosyal çalışmacı, psikolog ve idare memuru olabilirsiniz.