Bir tutam ekleyin, patateslerin filizlenmesini engelleyin!

Türk mutfağında en çok kullanılan sebzeler arasında yer alan patatesin saklanması evlerde büyük mesele oluyor. Patateslerin filizlenmeden saklanabilmesinin püf noktası belli oldu. Doğru yöntem ile tek bir patates bile ziyan olmuyor.
Bir tutam ekleyin, patateslerin filizlenmesini engelleyin!

Her türlü yemeği yapılabilen ve çok sevilerek tüketilen patatesin evlerde muhafaza edilerek saklanması çok büyük bir sorun olabiliyor. Doğru koşullarda saklanmayan patateslerde filizlenmeler meydana gelebiliyor. Özellikle şu anda olduğu gibi bahar aylarında bu filizlenme durumu çok daha yaygın bir şekilde görülüyor. Bundan dolayı patateslerin evlerde en doğru şekilde saklanabilecekleri o az bilinen yöntem merak konusu oluyor.

SAKIN YEMEYİN!

Patateslerde filizlenme başladığında bir yeşillenme meydana geliyor. Bu durumda doktorların çok kritik bir uyarısı bulunuyor. Filizlenen patateste renk değişimi başlayacaktır. Patatesin içi sarı veya beyaz renkten yeşil renge doğru dönüşecektir. Bu durumda patates içerisinde bir madde salgılanmaya başlanır. Bu da insan sağlığı için zararlı olduğu için bazı kişileri ölüme kadar götürüyor. Bundan dolayı filizlenen veya yeşillenen patates kesinlikle yenilmemeli, atılmalıdır.

SERİN VE KURU ORTAM

Patatesin eğer bozulmadan aylarca dayanması isteniyorsa ona uygun olacak fiziki şartların sağlanması gerekiyor. Saklanacak yerde kesinlikle nem olmamalıdır. Nem patateste çürüme yapacak ve aynı zamanda filizlenmesini hızlandıracaktır. Patatesin saklanacağı alan serin ve kuru olmalıdır. Direkt güneş gören bir yerde patates saklanması demek o patatesin ziyan olacağı anlamına gelmektedir. Aynı şekilde sıcaklığın da fazla olması patatesin filizlenmesine neden olacaktır.

ADAÇAYI ÖNLEMİ!

Patateslerin filizlenmesinin önlenmesinin az bilinen püf noktası ise adaçayı olarak bildiriliyor. Patateslerin saklanacağı yere bir tutam adaçayı konulduğunda bu etki ile patatesler çok uzun süre dayanacakları gibi asla da filizlenmeyecekler. Bu yöntemi kullanan kişiler bir tek patatesin bile ziyan edilmesi ile karşı karşıya kalmıyorlar.