Bardak bardak çay içiren formül! 40 yıllık kahvecilerin evlatlarından bile sakladığı çay demleme tekniği!

Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerin başında gelen çayı doğru demlemek için çeşitli formüller uygulanıyor. 40 yıllık kahvecilerin çaya lezzet katan efsane formülleri ortaya çıktı. İdeal kıvamda çay demleme formülü nedir?
Bardak bardak çay içiren formül! 40 yıllık kahvecilerin evlatlarından bile sakladığı çay demleme tekniği!

Çay Türkiye’de en çok tüketilen içecekler listesinde ilk sırada geliyor. Türk kültüründe insanlar her gün bardak bardak çay içiyorlar. Hatta çay içmeyenler gün içinde bunun eksikliğini hissedebiliyorlar. Sıcak hava da soğuk havada da insanlar çareyi çay içmekte buluyorlar. Her eve giren çat aynı zamanda iş hayatında da en çok içilen içecekler arasında yer alıyor. Ancak çay demlemek tam anlamıyla bir sanat olduğu da biliniyor. Doğru formüllerle demlenmeyen çaylar içenlere çok büyük haz vermeyebiliyor. Peki doğru tekniklerle çay nasıl demlenir?

KLASİK LEZZET ARAYANLAR DİKKAT!

Çay tiryakileri genellikle direkt olarak çay lezzetini alacakları bir lezzetten hoşlanıyorlar. Çaya tomurcuk katmak ile çayın lezzeti klasikten çıkacaktır. Genellikle çay tiryakileri bu tür ek tatları pek sevmezler. Ancak sevenler bu katkıyı yapabilirler. Ayrıca çaya tat vermek için bazı kuru meyveler, limon, nane yaprağı da katılabilir. Bunu klasik çay tadının dışında lezzet arayanlar kullanmalıdırlar. Ayrıca keskin tadı olan ek ürünler çok az katılmalıdır.

SU ÇOK ÖNEMLİ!

Lezzetli bir çay için su büyük bir öneme sahiptir. Çayın demleneceği su tamamen doğal olmalıdır. Bazı çay tiryakileri maden suyu ile dahi demleme yapmaktadırlar. Ancak çayın klasik lezzeti için yapılması gereken içerisinde katkı maddesi olmayan temiz ve berrak bir sudur. Bu su kullanılarak demlenen çay ile ideal kıvam elde edilecektir.

ÇAY DEMLENECEK SU 100 DERECEDE KAYNATILMALI

Çayın lezzetini tam alabilmek için kaynayan suyun derecesi de önemlidir. Çay en güzel lezzeti 100 derece kaynamış suya bırakacaktır. Bunun için su ne aşırı kaynamış olmalıdır ne de henüz kaynama noktasına erişmemiş olmalıdır. 100 derece suyu anlamak için suyun yeni yeni fokurdamaya başladığı an denilebilir.

ÇAY SUYUN ÜSTÜNE EKLENMELİ!

Çay demlenirken yapılan en büyük hata demliğe çayı koyup üzerine su eklemektir. Bu şekilde çayda lezzet kaybı olacaktır. Halk arasında haşlama adı verilen çaylar bu şekilde demlenmektedir ve istenilen lezzete ulaşılamaz. Doğru olan ise çay suyun üzerine eklenerek bırakılmalıdır. Çay demlenmeye bırakıldıktan sonra demlik sallanmamalıdır. Çay tortusu kendiliğinden dibe çökmelidir. Ayrıca çayın demleneceği suya 1 kesme şeker atmak da çaya ekstra lezzet verecektir. Çay tortusu dibe çöktüğünde çay içilecek kıvama gelmiştir ve bekletilmeden içilmelidir.