Banyoda pas lekesinden eser kalmayacak! Pas düşmanı mucize macun!

Banyoda oluşan pas lekeleri ev temizliğinin en önemli sorunlarından birisi oluyor. Banyoda pas lekesi nasıl çıkar? Banyoda pas oluşmaması için ne yapmak gerekir?
Banyoda pas lekesinden eser kalmayacak! Pas düşmanı mucize macun!

Ev hanımlarını en çok zorlayan temizlik sorunu banyolarda oluşan pas lekeleri oluyor. Özellikle musluk ve bataryalarda bazen paslanma olabiliyor. Bu pasın temizliği de ev hanımlarının başına dert açabiliyor. Bundan dolayı banyodaki pas lekelerinin nasıl çıkarılacağı sıklıkla araştırılıyor. Esasında bu pas lekelerini çıkarmanın kolay yöntemleri var. Hatta pas lekelerinin oluşmaması için de bazı teknikler bulunuyor.

PAS LEKESİ NİYE OLUR?

Banyolardaki pas lekesinin oluşma nedeninin bilinmesi bu sorunun üstesinden gelmenin ilk adımı oluyor. Bunun oldukça basit bir açıklaması bulunuyor. Demir paslanabilen bir maddedir. Özellikle de demir ile oksijen buluştuğunda kimyasal reaksiyon ile paslanma gerçekleşir. Suyun içinde de oksijen olduğu için suyum temas ettiği demir zamanla paslanabilir: Bu paslanma derecesine göre pasın rengi değişebilir.

PAS LEKESİNİ ÇIKARIRKEN DİKKAT!

Pas lekesini çıkarırken yanlış bir yöntem uygulanması sorun çözücü olmaktan ziyade sorun yaratıcı oluyor. Pas lekesi tam olarak geçmeyeceği gibi bu lekenin yayılması sağlanabilir. Üstelik o lekeyi çıkarmak için gösterilen efor da boşa gidiyor. Bunun için doğru tekniğin bilinmesi gerekiyor.

Banyodaki pas lekelerinin çıkarılması için iki çok basit formül bulunuyor. Bunun ilki damıtılmış beyaz sirke ile karbonat kullanılarak uygulanıyor. Damıtılmış beyaz sirke ile karbonat karıştırılır ve macun kıvamında bir karışım elde edilir. Bir eldiven işle bu macun pas lekelerinin üzerine uygulanır. Sonrasında yarım saat herhangi bir işlem yapılmadan beklenir. Sonrasında ponza taşı hafifçe yüzeye sürülür. Ardından ılık su ile durulayarak havlu ile kurulandıktan sonra pas lekesinin çıktığı görülür.

Aynı işlem tuz ve limon suyu ile de yapılabilir. Bu ikiliden de macun kıvamında bir karışım hazırlanır. Macun pas lekelerinin üzerine sürülür. En az yarım saat bekledikten sonra sert bir fırça ile fırçalanır. Ilık su ile durulandıktan sonra pas lekesi çıkar.