Bakıra Nasıl Yatırım Yapılır?

Yatırım denilince akla ilk gelenlerden biri altın yatırımı olur. Ancak bakır en çok işlem gören yatırım enstrümanlarından birisidir. Küresel ekonomide bakır oldukça aktif şekilde işlem görmektedir.
Bakıra Nasıl Yatırım Yapılır?

Dünyada ilk çağlardan beri kullanılan ve endüstrinin gelişmesi ile değeri daha çok artan bakır halen en çok işlem gören emtialardandır.

Bakır hem endüstri hem de süs eşyaları alanında önemli bir paya sahiptir. Yumuşak yapısı sayesinde işlemesi oldukça kolaydır. Ancak bakırı bu kadar talep edilir hale getiren bu özellikler değil endüstride bakıra olan ihtiyaçtır. Bakır talebinde bulunan ülkelere göre değer kazanmaktadır.

Bakır fiyatları da tıpkı altın gibi dalgalanmaktadır. Bu düşüş ve yükselişler yatırımcılar için büyük önem arz eder. Dalgalanmalar doğru değerlendirildiğinde yüksek karlar elde edilecektir. Bakır fiyatlarını tahmin eden kişilerin karı daha yüksek olacaktır. Bunun için de bakır fiyatlarını etkileyen unsurlar bilinmelidir.

Bakır Fiyatını Etkileyen Unsurlar

Dünyada en çok işlem gören metallerden üçüncüsü altındır. En çok da endüstri alanında ihtiyaç duyulur. Enerji üretiminden teknolojik aletlere kadar pek çok alanda bakır ihtiyaçtır. İşte bu yüzden de bakır piyasası oldukça hareketlidir. Özellikle Çin gibi üretimde lider olan ülkeler bakır fiyatlarını direkt olarak etkiler. Bakıra olan talebi belirleyen ülke Çin’dir denilebilir.

Fiyatları etkileyen diğer unsur ise bakır arz miktarıdır. Dünyada Şili, Peru ve Kanada en çok bakır çıkan ülkelerdir. Güney Amerika’daki rezervlerin ise yaklaşık yarım asra kadar tükenmesi bekleniyor. Bakırın fiziki arzı fiyatları da doğrudan etkiliyor. Ayrıca ekonomik, jeopolitik, siyasi gelişmeler de fiyatlarda şok etkisi yaratan unsurlardır.

Bakır fiyatlarını etkileyen etkenler arasında altın da sayılabilir. Altın ve bakır birbirinin ikamesi olmamasına rağmen altındaki yükseliş ve düşüler genelde bakır ile paraleldir.