Bakır nasıl temizlenir, bakır temizleme yöntemleri

Mutfaklarda az sayıda olsa da bakır eşyalar kendine has görüntüsü ve özelliğiyle dikkat çekmektedir. Bakır temizleme yöntemleri ile yenileme işlemi yapabilirsiniz.
Bakır nasıl temizlenir, bakır temizleme yöntemleri
Bakır Neden Kararır?
Temizlik yöntemlerine geçmeden önce bakır eşyaların neden kararma yapacağını bilmekte fayda var. Bakır beklediği ya da kullanıldığı alanda matlaşarak kararabilir. Bunun nedeni aslında kimyasal tepkimedir. Karbonatla kaplı olan bakır, oksijenle tepkimeye girerek kararmaya neden olur. Kızıla yakın renk bu şekilde gider ve mat, sönük bir renk çıkar. Oksitlenme durumu sadece bakırda değil farklı mutfak malzemelerinde de olabilir. Bu gibi hallerde rutin aralıklarla temizlik önerilmektedir.

 

Bakır Süs Eşyaları Temizleme
Süs malzemeleri için bakır eşyaları temizleme yöntemleri oldukça farklı biçimlerde yapılabilir. Temizleme yaparken mutfakta kullanılan ve kullanılmayan olarak ayrım yapılması önemlidir.
• Limonla bakır eşya temizleme pratik çözümlerden biridir. Tuza batırdığınız limonla bakır silinir ve 5 dakika boyunca bu işlem sürdürülmelidir.
• Bakır parlatma tozu kullanarak yenileme yapabilirsiniz. Marketlerde bu parlatma tozları bulunabilir. Yüzeye bir miktar tozdan dökerek yumuşak bezle her yeri gezdirerek uygulama yapılabilir.
• En etkili yöntemlerden biri sirke ile temizlemedir. Tozunu aldığınız bakırı parlatmak için sirkeyi nemli beze döküp kullanabilirsiniz.
• Ketçapla bakır silme başka bir etkili yöntemdir. Üzerine ketçap dökülen bakır malzeme, on dakika bekletilir ve bir bezle bakır malzeme silinir. Ketçap bu etkiyi içerisindeki oksit çözücü madde sayesinde yapar.

 

Mutfakta Kullanılan Bakırın Temizliği
Mutfakta kullandığınız bakır malzemenin temizliğinde bahsedilen yöntemler etki göstermeyebilir. Kısmen etkiyi artırmak için oksitlenme gidermeden daha fazlası gerekecektir. Kullanılır haldeki bakır mutfak malzemenizi öncelikle belirtilen yöntemle temizlemeniz, çizikler için de bir bakır tamir firmasına başvurmanız önerilir. Bazı çarşılarda bakır malzemelere özel onarım yapılabilir.

 

Temizleme Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?
Bakır temizliği bittikten sonra kuru ve yumuşak bezle ıslaklıktan uzaklaştırılması sağlanır. Bakır eşyanın saklandığı, bekletildiği alanlar, kapalı ve kuru yerler olmalıdır. Oksitlenme miktarını azaltmak için bu işlem yapılmalıdır. Ayrıca koruyucu bir madde ekletmek ve bazı farklı öneriler almak isterseniz bakır işi yapan firmalar yine iyi bir çözüm olacaktır.