Bahar Alerjisi Hangi Aylarda Ortaya Çıkar?

Bahar alerjisi için polen alerjisi de demek yanlış bir ifade olmayacaktır. Bahar alerjisi bahar ayları dediğimiz Mart, Nisan, Mayıs, Haziran aylarında çok fazla görülmektedir.
Bahar Alerjisi Hangi Aylarda Ortaya Çıkar?

Bu aylarda doğa yavaş yavaş canlanmaya başlar. Çiçekler, ağaçlar ve otlar polen üretmeye ve bu polenleri etrafa yaymaya başlar. Polen alerjisi olan kişilerce bahar mevsimi pek hoş karşılanmaz. Bahar alerjisi birçok insanda görülür ve günlük hayatı ciddi anlamda etkiler. Bahar alerjisi bağışıklık sistemiyle ilgili bir rahatsızlık olduğundan bünyenin bitkin düşmesine neden olabilmektedir.

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisi hapşırma, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, kaşınma, sık öksürük, nefes sıkışması, nezle gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Bağışıklık sistemini de düşürdüğü için kişinin kendini bitkin ve yorgun hissetmesine sebep olur. Nezle gibi kendini göstermesinin yanında polenlerin cilde de yerleşmesi sebebiyle ciltte kaşıntılarda görülebilmektedir.

Bahar Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Bahar alerjisini tamamen çözmemekle birlikte etkilerini azaltmak adına bazı önlemler alınması yararlı olacaktır. Aşağıda belirtilen maddelerin uygulanması alerjinin daha rahat atlatılmasını sağlayacaktır.

  • Polenler daha çok sabah 05:00-10:00 sıralarında hareket halinde olurlar. Bu saatlerde dışarı çıkılmamalı ya da çıkılacaksa koruyucu maskeler kullanılmalıdır.
  • Polen alerjisi olan kişilerin bahar mevsimlerinde açık havada yaptıkları sporlara biraz ara vermeleri faydalı olacaktır.
  • Polenler saça ve cilde yapışır özellikte maddelerdir bu yüzden sık sık cilt ve saçlar yıkanmalıdır.
  • Bahar mevsimlerinde eve polenlerin girmesini engellemek adına kapı pencere kapalı tutulmalıdır. Evin içerisindeki havanın değişiminde mümkünse klima kullanılmalıdır.
  • Günlük kıyafetler eve gelir gelmez banyoda çıkarılmalıdır.

Bütün maddelerde görüldüğü üzere aslında yapılacak en önemli şey polenleri olabildiğince kendinizden uzak tutmaktır.

Bahar Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Bahar alerjisi tedavisinin ilk aşaması tanı konmasıdır. Alerjiden etkilenen organın belirlenmesi gerekir. Bunun için öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına gidilmelidir. Gerekli ön muayene ve alerji testleri sonucu uygun bir tedavi başlatılmalıdır. İlk yapılması gereken her alerjide olduğu gibi kişinin alerjik maddeden uzak durmasıdır. İkinci aşamada da uygun ilaç tedavileri vardır. İlaçlar şikayetin bulunduğu bölgeye göre verilmektedir. Problem burundaysa burun spreyleri ya da alerji gözlerdeyse göz damlarları verilmektedir. Bahar alerjisi hafife alınmamalıdır. Tedavi uygulanmazsa veya önemsenmezse alerji kronikleşebilir. Bu da daha ciddi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bahar alerjisini tıbbı ilaçlarla olduğu kadar hafif derecede olanlarını bitkisel tedavi ile de çözmek mümkündür.

Bahar Alerjisi Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Bahar alerjisi şikâyeti olan kişiler hastanelerin kulak burun boğaz polikliniklerine başvurabilirler. Bahar alerjisi genel olarak burun, göz ve göğüs kısımlarını etkilediğinden önce kulak burun boğaz uzmanının görmesi yeterli olacaktır. Eğer ileri derecede göğüs merkezli bir problem varsa kulak burun boğaz uzmanı göğüs doktoruna yönlendirecektir.