Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu için sprektrum bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Ne yazık ki bu hastalığın tedavisi yoktur. Asperger sendromu nedir, ne işe yarar  sorularının cevabını bilmeyenler için paylaşıyoruz..
Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromuna yakalanan kişi, ömür boyu bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalır. Çünkü tedavi edilerek düzelen hastalıklardan biri değildir. Ömür boyu bu hastalığa yakalanmış olursunuz.

Asperger Sendromu Nasıl Ortaya Çıkıyor?

Asperger sendromu nasıl ortaya çıkar tam olarak bilinmiyor. Bu hastalıkla ilgili tek bir belirti yoktur. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Bu konuyla ilgili bazı araştırmacılarda görüşlerini ortaya koyuyor. Bunlardan birisi de gebelik dönemlerinde çevresel faktörlerle ilgili değişiklikler hastalığa yakalanabileceğini belirtiyor. Fakat söylenilen bu bilgiler tam kesin değildir. Asperger sendromlu bireylerde beyin hasarları çok sık ortaya çıkabiliyor. Asperger sendromuna yakalanan kişilerin beyinleri diğer insanlara oranla yapısal farklılıklar ortaya koyuyor.

Asperger Sendromunun Gösterdiği Etkiler

Bu hastalık çocukluk ve yetişkinlik dönemleri içerisinde görülebiliyor. En dikkat çekenlerin başında ise yaşanan güçlükler ön plana çıkıyor. Her ne kadar konuşmada sıkıntı yaşanmasa da konuşmayı sürdürme ya da başlatma konusunda sorun yaşadıkları olabiliyor. Karşısında ki kişiyle iletişim kurarken ifadelerini anlamakta güçlük çektikleri olabiliyor. Çok az denebilecek şekilde karşıda ki kişiyle göz kontağı kurabiliyorlar.  Asperger sendromuna yakalanan çocuklarda en sık olarak yapılan sakarlıklar görülebilir. Diğer akranlarına oranla davranışlarında gelişme daha az gelişiyor. Sendromun adının nereden geldiği de bir başka merak edilen konulardan birisi olmuştur. Adı  Avustralyalı çocuk olan Hans Asperger tarafından gelmektedir. Asperger sendromuna yakalanan kişiler daha çok içine kapanık haldedir. Kimseyle kolay kolay bir paylaşım içerisinde bulunmazlar. Fakat bazı konulara karşı çok aşırı ilgili oldukları zaman olabiliyor.

Asperger Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir hastalık gibi seyretmediğinden dolayı doğal olarak bunu ortadan kaldırmak için bir tedavi yoktur. Fakat uzmanlardan alınacak yardımlar sonrasında ise bireyin yaşama adaptasyonunun sağlanmasına imkan yaratılabilir. Genelde tedavilerin daha çok sosyal beceri şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Fakat her tedavininde asperger sendromuna yakalanmış çocuklarda aynı hızda olmayacağı bilinmelidir. Bunun içinde farklı tedavilere başvurulabilir. Böyle bir durumda hem ebeveynlerin hem de sağlık ekibinin sabırlı olması gerekir.