Aracınızın lastiğine çivi batarsa en yakın lastikçiye kadar sürün

Aracınızın lastiğine çivi battı diyelim. Aracımızı sürmeye devam edebilir miyiz? Kesinlikle; HAYIR.
Aracınızın lastiğine çivi batarsa en yakın lastikçiye kadar sürün

Çivi saplanmış bir lastikle sürüş çok tehlikelidir. Lastiğe delici bir cisim girdiği zaman lastiğin patlama ihtimali artar. Çivi, lastiğin hava kaçırmasına da neden olabilir. Çivi o an için lastiği patlatmamış olsa da bu risk her zaman devam edecektir.

Lastikte çivi olması, lastiğin patlayacağı anlamına da gelmez. Bazı durumlarda çivi, lastiğin hava geçirmez astarından geçmeyecek kadar kısadır. Ya da hava kaçmasını önleyecek şekilde lastik sırtına girmiştir.

Ama yine de şu an için zarar vermeyen çivi, bir süre sonra lastiği patlatabilir. Mesela siz sürdükçe konumu değişir ya da havanın kaçmasına neden olabilecek küçük bir delik açabilir.

KESİNLİKLE ÇİVİYİ ÇIKARMAYIN

Peki, lastikte çivi varsa ne yapılmalı? İşte öneriler:

Eğer lastiğin sırtına saplanmış vida, çivi fark ederseniz, sıkıştığı haliyle bırakın. Yani vida veya çiviyi çıkartmayın. Çünkü, sıkıştığı şekli ile açtığı delik kapalı kalacak, lastiğin inmesinin önüne geçecektir. İkincisi çiviyi çıkartırken lastiğe daha fazla zarar da verebilirsiniz.

Çivinin saplandığı yerden hava kaçıyor mu? Bunu kontrol edin. Lastik patlak mı? Lastiğin o an değiştirilmesi gerekiyor mu? Yoksa sürmeye devam edip lastikçiye mi gitmek lazım bu konuda karar verebilirsiniz.

Lastik basıncı olması gerekenden önemli ölçüde düşükse yedek lastiğinizi takın veya taktırın; ve çivili lastiği en kısa sürede profesyonel bir şekilde tamir ettirin veya değiştirin.

Hava basıncı sadece biraz düşükse dikkatli bir şekilde aracınızı bir lastik tamirhanesine götürün. Bu konuda şu öneri verilir: Aracı sürmeniz gerektiği için lastik basıncını sık aralıklarla kontrol etmeye çalışın.

Her çivi, vida batan lastiğin değiştirilmesi gerekmez. Lastik onarılabilir veya değiştirilebilir. Bu konuda güvendiğiniz lastik tamircisi sizi yönlendirecektir.

ÇİVİ BATAN LASTİK TAMİR OLUR MU?

Lastiğin tamir edilip edilemeyeceği çivinin battığı yer ve yarattığı tahribata bağlıdır. Bazı durumlarda çözüm, lastikçinin çiviyi söküp iç lastiği yamalaması ile çözülebilecek kadar basittir. Genel olarak çivi deliği lastik sırtı merkezinin dörtte üçü içinde kalırsa yama ihtimali artar. Genel olarak bu bölgede 6 mm'ye kadar olan kesikler tamir edilebilir.

ÇİVİ LASTİĞİN NERESİNE BATTI?

Bazı durumlarda vida veya çivi lastiğe çok fazla zarar vermiştir. Hasar, lastiğin omuz ve yanak gibi tamir edilemeyen bölgelerinde olabilir. Bu konumlardaki fazla esneklik, hareketlilik yamanın tutmasını önler. Örneğin lastiğin yanak bölgesi araç kullanırken önemli bir gerilime maruz kalır. Bu nedenle bu alanda tamir yapılmaz. Yani çivinin battığı yer ve boyutu itibarıyla onarımın mümkün olmadığı durumlarda, lastiğin yapısal bütünlüğü bozulmuşsa yeni bir lastik almaya ihtiyacınız olur.