Araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır?

Satın almak istediğiniz aracın kaza, hasar ve poliçe bilgilerini araç hasar kaydı sorgulama ile rahatça öğrenebilirsiniz.
Araç hasar kaydı sorgulama nasıl yapılır?

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) ile araç hasar kaydı ile ilgili her şeye ulaşabilirsiniz. Aynı anda plakadan araç trafik cezası sorgulama da yapabilirsiniz.

www.turkiye.gov.tr adresinden “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” bölümünden kendi adınıza kayıtlı aracınızın hasar bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda SMS uygulaması ile de araç hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. 5664 sorgulama uygulaması ile aracın hasar durumu, poliçe vade hatırlatma, değişen parça gibi bilgilere de SMS ile ulaşabilirsiniz.

Örneğin;

Plakayı yazın (55abc123) Turkcell, Vodafone, TurkTelekom’dan 5664’e gönderin. Yapılan her sorgulama için operatörler 8,5 TL ücretlendirme uygulayacaktır.

5664 hasar sorgulama uygulaması ile yapacağınız işlemde aracın plakası değişmiş olsa dahi aracın eski hasar bilgilerine ulaşabilirsiniz. SMS ile araç sorgulama uygulamasında araç hasar geçmişi dışında, trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerine de ulaşabilirsiniz.

Hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlıdır. Uygulamada sadece 1 defaya mahsus yapılan cam değişimlerine de yer verilmemektedir.

Polis ve jandarma güçlerinin tutanakları sistemde yer almamaktadır.

Araç hasar sorgulama işlemi sayesinde aracın hangi tarihte kazaya karıştığı, kazanın boyutu, değişen parçaları, kazanın ortaya çıkardığı toplam hasar bedeli gibi konuları ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz.

Geçmişini merak ettiğiniz bir aracın daha önceden kazaya karışıp karışmadığını, kaza tarihini, kaza nedenini ve hasar tutarını 11890 çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz. 11890 Çağrı Merkezini arayarak sorgulama yapmak istediğiniz aracın plakasını ya da şasi numarasını söylemeniz yeterli. Çağrı merkezi hizmeti ücretlidir. 11890 numarasını aramanın dakika ücreti, 4,25 TL’dir.

Hasar Kaydı Sorgulamanın Önemi

Günümüz şartlarında sıfır araç sahibi olmak artık çok zor. Bu nedenle sürücüler için ikinci el otomobil almak sıfır araç almaktan daha makul bir yol olarak görünüyor. İşte araç hasar kaydı sorgulama işleminin önemi de bu noktada devreye giriyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sayesinde almak istediğiniz aracın geçmiş yıllardaki hasar kaydı ile alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Eğer siz de ikinci el otomobil sahibi olmak istiyorsanız, almayı düşündüğünüz aracın tüm hasar geçmişine, kaza tutanaklarına ve diğer bilgilerine plaka sorgulama ile birkaç ufak işlemin ardından kolaylıkla ulaşabilirsiniz.