Araç Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Üzerinize kayıtlı olan araçlarla ilgili bulunan ceza ya da borcunuz ödenmediği durumlarda araç haciz sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Aracınızın üzerinde bulunan borç ya da cezayı ödemediğiniz takdirde aracınıza hukuki açıdan haciz işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemin uygulanabilmesi için borcunuzu ödememiş olmanız gerekmektedir.
Araç Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bankadan kredi alabilmek için aracınızı ipotek olarak gösterdiğiniz durumlarda banka borç karşılığı olarak aracınız için haciz işlemleri başlatabilmektedir. Bankanın uygulamış olduğu bu haciz işlemi tamamen hukuki açıdan yürütülmektedir. Trafikte herhangi bir kuralı çiğnediğimiz takdirde aracınızın yemiş olduğu cezayı ödemediğiniz durumlarda da aynı şekilde bankalardan farklı olarak bu defa devlet sizin aracınız için haciz işlemleri başlata bilmektedir. Özellikle ikinci el araç alan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi aldığı aracın üzerine herhangi bir haciz işlemini olup olmadığını araştırmasıdır. E-devlet üzerinden kolay bir şekilde aracın üzerinde haciz işlemlerinin olup olmadığı anlaşılabilmektedir. E-devlet kapısı haricinden de SMS yolu ile kolay bir şekilde sorgulama yapabilirsiniz.

 

Araç haciz sorgulama
Resmi web sitesi olan e-devlet kapısı sayesinde birçok işlem yapılabilmektedir. Günümüzde birçok yasal işlem için e-devlet kapısı internet üzerinden hizmet vermektedir. Araç ile ilgili herhangi bir haciz işleminin olup olmadığını, trafik cezası gibi kayıtlarının olup olmadığı da e-devlet üzerinden öğrenilmektedir. Bu hizmetlerin sağlanmasında ki amaç araç alım satım işlemleri yapılırken aracın üzerinde herhangi bir borç ya da haciz işleminin olup olmamasıdır. Haciz işlemleri yapılan araç, satış için yasal değildir. Araca haciz işlemi uygulandığı zaman devlet tarafından takip edilerek bağlanmaktadır. Sorgulama yapmadığınız takdirde ve aracınızın üzerinde herhangi bir haciz işlemi bulunuyor ise karşı tarafı mağdur edebilme imkânınız bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı e-devlet kapısı üzerinden sorgulama işlemi yaparak aracınıza satmanız gerekmektedir. Herhangi bir araç alım satım işlemi için noterden işlem yapacağınız zaman aracın üzerinde herhangi bir haciz ya da borcun olması durumunda noter işlemi iptal etmektedir.

 

E-devlet üzerinden sorgulama işlemi nasıl yapılır?
• E-devlet resmi web sitesine giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi tuşlayıp sisteme giriş yapmanız gerekmektedir.
• Karşınıza çıkacak olan ekranda bulunan arama seçeneğini tıklayıp plakadan araç haciz sorgulama yazdıktan sonra gerekli bilgiler ekranda görünecektir.