Araba Jantları Nasıl Yapılır?

Arabaların yollarda sorun yaşamadan gitmelerini sağlayan değişik boyutlarda ve özelliklerde olan araba jantları nasıl yapılır?
Araba Jantları Nasıl Yapılır?

Arabaların ayakları olarak da adlandırılan jantlar tonlarca ağırlığındaki aracı ve içindekileri sorunsuz olarak taşıyabilmektedir. Doğru yönde gidebilmeleri ve bu ağırlıkları sorunsuz kaldırabilmeleri için mükemmel bir mühendisliğin eseri olarak doğmuşlardır. Eski zamanlarda at arabalarına monte edilen tahta tekerlekler düşünüldüğünde bugün arabalarda ve diğer taşıtlarda kullanılan jantlar çok ileri seviyedeki bir teknolojinin eseridir. Arabayı ve içindekileri taşıyabilecek kadar güçlü olmak zorunda olmalarının yanı sıra yakıt tasarrufu ve iyi bir performans göstermek zorundadırlar.

Araba Jantlarının Ardındaki Mühendislik

Fabrikalara gönderilen saf alüminyum çubukları öncelikle uygun boyutlarda kesilerek şekillendirme için hazırlanır. Yaklaşık 500 derecedeki fırınlara gönderilen çubuklar erimeden şekilde verilebilecek bir kıvama gelmeleri için 2 saat kadar fırınlarda bekletilirler. Zamanını dolduran çubuklar ince bir levha şeklini alabilmesi için basınçlı makinelere taşınır. Makineler basınç sayesinde alüminyum çubukları yuvarlak ve ince bir şekle getirirler. Bu şekilde aynı zamanda moleküler yapılarını da düzenlerler. Bu molekül düzenlemesi ile levhalar daha güçlü ve dayanıklı bir hale gelirler. Oda sıcaklığında soğutulan levhalar jant şeklini alabilmesi için kalıba götürülerek şekillendirilir. Daha sonra 530 derecelik fırınlara tekrar gönderilen jantlar erimeden ısıtılırlar. Isıtılan jantlar hemen soğutularak daha sağlam bir hal almasına sağlar. Daha sonra kesme makinelerine alınan jantlar istenilen modele göre kesilir. Kesilen modele göre hazırlanan jantlar uygun hava kanallarıyla donatılmış olur. Bütün bu işlemlerin tamamlanmasından sonra jantlar test edilir. Testi geçen jantlar parlatılarak araçlarda kullanılmaya hazır hale getirilmiş olur.  

Araçlarımızda kullandığımız araba jantları değişik boyut ve modellerde üretilebilmektedir. Yakıt tasarrufu ve yüksek performans için modeller çok önemli olsa da asıl görevi araçları sorunsuz bir şekilde taşıyabilmeleridir.