Antioksidan Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Antioksidan, çeşitli nedenlerden ötürü vücutta meydana gelebilecek zararlı etkilere karşı vücudu koruyan bir maddedir. Bu nedenle büyük önem taşımaktadır.
Antioksidan Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Antioksidan vücutta hazır olarak bulunduğu gibi beslenme yolu ile de vücuda alınmaktadır. Bunun için antioksidan içeren besinler hakkında bilgi edinilmelidir. Beslenme yolu ile alınabilen en önemli antioksidanlar içerisinde A, E ve C vitaminleri ile selenyum yer almaktadır. Bunlar vücuda alındıklarında çoğalması istenmeyen serbest radikallerin oluşumuna engel olunmaktadır. Bu noktada serbest radikaller ile savaşan antioksidanlar hem vücudu hastalıklardan korumakta hem de yaşlanma sebebi ile ortaya çıkan belirtileri azaltmakta önemli bir role sahiptir.

Antioksidanlar Hangi Besinlerde Vardır?

Genel olarak antioksidanlar meyve, sebze, bitkisel yağlar, fındık, ceviz, kırmızı ve beyaz et, tahıl, balık gibi pek çok gıdada bulunmaktadır. Temel olarak içerisinde A, C, E ve selenyum olan gıdalar antioksidan bakımından zengindir. Buna göre antioksidan bulunan yiyecekler arasında A vitamini kategorisinde kara lahana, havuç, tatlı patates, brokoli, kayısı ve kavun gibi besinler varken C vitamini içerisinde turunçgiller, domates, çilek, yeşil yapraklı sebzeler, yeşil biber ve narenciyeler bulunmaktadır.

E vitaminleri ve selenyum içeren antioksidan bakımından zengin yiyecekler arasında ise ceviz ve fındık gibi sert kabuklu yemişler, bitkisel yağlar ve yeşil yapraklı sebzeler yer alırken kırımızı et, tahıl, yumurta, sarımsak, tavuk, deniz kabukluları ve balık da selenyum açısından dikkat çekmektedir.

Antioksidanın Vücuda Faydaları Nelerdir?

Brokoli ve lahana gibi besinler kalp hastalıklarının ve kanserin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Domates kataraktı önlemekte, ileri yaşlarda zihinsel fonksiyonların hep işlevsel kalmasını sağlamaktadır. Antioksidan bakımından zengin yiyecekler arasından sarımsak kalp sağlığını korumakta ve kolesterol seviyesinin dengede tutulmasını sağlamaktadır. Ayrıca yüksek tansiyonu düşürmekte de etkilidir.