Akşamları sakın yemeyin! Uyku kaçıran yiyecekler!

Geceleri uyku uyumakta güçlük çekenler için konforlu bir uykunun püf noktaları açıklandı. Özellikle bazı gıdalardan kaçınanlar deliksiz bir uykunun anahtarına sahip oluyorlar.
Akşamları sakın yemeyin! Uyku kaçıran yiyecekler!

İnsan sağlığı için uykunun çok büyük bir önemi bulunuyor. Konforlu bir uyku alışkanlığına sahip olanlar gün içerisinde daha zinde olabiliyor, işlerine daha fazla konsantrasyon gösterebiliyorlar. Ancak gece uykusu sürekli bölünen, çok fazla uyuyamayanlar gün içerisinde enerji kaybı yaşıyorlar. Bundan dolayı kaliteli bir uyku kaliteli bir yaşamın ilk şartlarından birisi oluyor. Kaliteli uyku nasıl uyanabilir?

GÜNDE KAÇ SAAT UYUNMALI?

Günlük uyku ihtiyacı için standart bir saat aralığını vermek doğru bir sonuca ulaşmayı sağlayamıyor. Kişilerin fiziksel özellikleri, yaşları, alışkanlıkları ve günlük hareket kabiliyeti gibi verilerle günlük uyku ihtiyacının ne kadar olacağı belirlenebilmektedir. Ancak genel eğilimlere göre yetişkinler için günde 7-8 saat uyku idealdir. Yaş ilerledikçe uyku gereksinimi azalmaktadır. 45 yaşından sonra çoğu insana 6 saat uyku yetebilmektedir.

KALİTELİ UYKUNUN DÜŞMANLARI

Kaliteli bir uykunun bazı düşmanları bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmesi durumunda deliksiz bir uyku imkansız değil. Kaliteli uyku psikolojik nedenler, iş yoğunluğu, teknoloji bağımlılığı, aşırı kilo, yemek bozuklukları, depresyon, diyabet, gürültü, tiroid hastalıkları ile engellenmektedir. Bu sebepler ortadan kaldırıldıkça uyku kalitesi artacaktır.

UYKU KAÇIRAN YİYECEKLER NELERDİR?

İyi bir uyku isteyenlerin bazı yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Uyku kaçıran ve uykuya dalınmasını zorlaştıran bazı yiyecekler bulunmaktadır. Bu yiyecekler mümkünse akşamları tüketilmemelidirler. Bu gıdaların başında kahve, kola ve çay bulunmaktadır. Bu üç içecek de yüksek miktarda kafein vardır ve zindelik sağlar. Bu zindelik de uyku gereksiniminin fizyolojik olarak ertelenmesine neden olur.

Ayrıca akşamları baharatlı yiyecekler tüketilmemlidir. Bu baharatlar mide yanması yapabileceği gibi uykuyu bölecektir.