Aile Hekimi Değiştirmek İçin Ne Yapılmalı?

Aile hekimleri herhangi bir sağlık sorununda en kısa sürede ulaşabileceğiniz hekimlerdir. Hastaların çok kısa bir sürede gerekli sağlık hizmetinin almalarını kolaylaştırmak için Aile Hekimliği sistemi getirilmiştir.
Aile Hekimi Değiştirmek İçin Ne Yapılmalı?

Bulundukları yerlerdeki Aile Sağlığı Merkezleri’nin yönetimi aile hekimleri tarafından yapılır. Herhangi bir ayrım yapılmadan herkes aile hekimine başvurabilir ve herkese atanmış olan bir aile hekimi bulunur. Kendisine bağlı olan hastalar hakkında yıllık düzenlemeler yapmak muayene, sevk ve kontrollerini yapmak ve rapor düzenlemek aile hekimlerinin görevleri arasındadır. Çalışma ekibi ve hizmet içi eğitimlerinin düzenlenmesi ve denetlenmesi işlemleri aile hekimi tarafından yapılır. Anne çocuk sağlığı, aile planlaması, yenide doğan çocukların takip edilmesi ve gerekli aşıların düzenlenmesi gibi konular da aile hekiminin sorumluluklarıdır. Evde sağlık imkânı olmayan kişilere yardım etmek, kendisine bağlı olan hastaların her türlü muayene ve tetkik işlemini gerçekleştirmek, hastalıklara dair taramalar ve raporlar düzenlemek de aile hekiminin görevleridir. Kendisine bağlı olan hastaların her türlü sağlık sorununa yardımcı olmak ve onlarla iletişim kurmak aile hekiminin en temel görevidir.

Aile Hekimi Değiştirilebilir mi?

Devlet tarafından sizin için atanan aile hekimini değiştirebilmeniz için bazı koşullar yerine getirilmelidir. Öncelikle aile hekiminize 3 ay bağlı kalmanız gereklidir. 3 ay geçtikten sonra eğer taşınmak zorunda kaldıysanız ya da aile hekiminizle ilgili bir sorun yaşıyorsanız değişiklik yapma hakkınız vardır. Taşınma ya da başka bir sebepten dolayı aile hekiminizi değiştirmek için bağlı olduğunuz Aile Sağlığı Merkezi ya da Toplum Sağlığı Merkezi’ne gidip değişiklik formu doldurmalısınız. Şikâyetiniz varsa ne olduğunu açık bir ifade ile belirtmelisiniz.

Adres Değişikliği Durumları

Eğer taşındıysanız ve bulunduğunuz yerdeki aile hekimi ve Aile Sağlığı Merkezi’ne değil de eski aile hekiminize devam etmek istiyorsanız herhangi bir değişiklik yapmak zorunda değilsiniz. Taşınsanız bile yine eski aile hekiminiz sizin hekiminiz olarak kalabilir. Bu durumda herhangi bir form ya da dilekçe verme zorunluluğunuz yoktur. Sağlık Bakanlığı sizin talebiniz olmadan hiçbir şekilde hekiminizi değiştirmez.

Aile Hekimi Değişikliği Bunun Dışında Nasıl Yapılır?

Aile hekiminizle ilgili e-devlet üzerinden bilgi alabilirsiniz. E-devlet şifreniz varsa hemen sisteme girip hangi aile hekimine bağlı bulunduğunuzu ve bulunduğunuz yerdeki diğer aile hekimlerini öğrenebilirsiniz. Bilindiği gibi e-devlet sistemi üzerinden pek çok farklı işlem yapılabilir. Bunlardan birisi de aile hekimi ile ilgili bilgileri edinmektir. Hali hazırda bir e-devlet şifreniz varsa onu kullanabilirsiniz. Eğer yoksa herhangi bir PTT şubesine gidip e-devlet şifresi alabilirsiniz. Ama değişiklik talebinizi e-devlet üzerinden yapamazsınız.

Sağlık Bakanlığı aile hekimleri ile ilgili özel bir çağrı merkezi ve bilgi alma sistemi kurmuştur. Buna SABİM adı verilir. SABİM vatandaşların aile hekimi hakkında her türlü bilgi edinmek ve bunlarla ilgili bir sorun yaşandığında hemen ulaşılabilecek bir sistem olması amacıyla kurulmuştur.  SABİM’e aile doktorunuz ile ilgili her türlü taleplerinizi iletebilirsiniz. Aile hekimi değiştirmek için mutlaka dilekçe yöntemine başvurulmalıdır. Bakanlık bu konudaki şikâyetleri posta yoluyla kabul etmediğini belirtmiştir. Buraya başvurduğunuz takdirde yine sorununuzu gerekçeleri ile birlikte açıklamalısınız. SABİM’e ulaşmak için ALO 184’ü kullanabilirsiniz.

Başka Yerlerdeki Aile Hekimleri

Tatil ya da başka bir amaç için bulunduğunuz yerden başka bir yerde iseniz orada bulunan herhangi bir aile hekimi tarafından da muayene edilebilir ve gerekli sağlık hizmetlerini alabilirsiniz. Eğer ailenizin yanınıza gitmişseniz ya da tatil için başka bir şehirde iseniz, orada bulunan aile hekimleri de size bakmakla yükümlüdür. Bu konuda herhangi bir şart koşamaz ya da ücret talep edemezler. Ama yeni bulunduğunuz yerde 3 aydan fazla süre kalacaksanız yine aile hekiminizi değiştirmek zorundasınız. Orada bulunan herhangi bir aile hekimine bağlı olarak sağlık hizmetleri almaya devam edebilirsiniz. Aile hekimleri ile ilgili her türlü şikâyet ve değişiklik talepleri için Sağlık Bakanlığı’nın Ziyabey Caddesi’ndeki merkezine gidip bir dilekçe doldurmanız da mümkündür.  Bakanlık buradaki şikâyetleri de dikkate alacak ve en kısa sürede size geri dönecektir.