Abdest Nasıl Alınır?

İslam dininin en önemli ibadeti olan namaz kılmak için abdest almak şarttır. Namaz kılmak dışında da günlük hayatta abdestsiz gezmemek Müslümanlar açısından önemlidir.
Abdest Nasıl Alınır?
Abdeste Başlangıç
Abdest almak ruhen ve fiziksel olarak temizlik demektir. Maddi ve manevi olarak insan bünyesinde oluşan kirlerden arınmak amaçlanır. Başlarken niyet edilir ve “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” denir. İkinci en önemli yapılması gereken ise Euzü-besmele çekmektir. “Euzübillahimineşşeytanirracim, Bismillahirrahmanirrahim” denir.

 

Aşamalarla Abdest Alımı
İlk iki maddeyi yerine getirince abdest nasıl alınır sorusunun kalan kısımları devam edilir. Adım adım abdest alma işlemleri şu şekildedir:
• Eller bileklere kadar üç kere yıkanır. Bu işlem aynı zamanda abdestin farzlarından biridir. Eller yıkanırken bir elin parmakları diğerine geçecek şekilde temizlik yapılır.
• Ağza üç kere su götürülür ve ağız içi çalkalanır. Bu işlem sağ elle yapılır.
• Buruna üç kere su verilir (sağ elle) ve sol elle sümkürülür.
• Üç kere yüz yıkanır. Avuç içi suyla doldurularak alın ve çene altı ile şakaklar da dahil olmak üzere tüm yüze su temas ettirilir. Yüz yıkamak abdestin farzlarından biridir.
• Sağ kol dirseklere kadar sol elle temizlenerek üç kere yıkanır. Aynı işlem sol kola da uygulanır. Sol kol yıkanırken de sağ elle temizlik yapılır. Kolları dirseklere kadar yıkamak abdestin farzlarından biridir.
• Eller yıkanarak başın dörtte biri kadar alanı mesh edilir. Yani başın üst kısmına ıslak elle dokunulur. Abdestin farzlarından bir diğeri başı mesh etmektir.
• Sağ ve sol elin serçe parmakları kulak deliğine sokulur ve baş parmaklar aynı anda kulak arkasını temizler. Bunu yapar yapmaz, elleri yıkamadan hemen ortadaki üç parmakla ve dış bölümleriyle ense mesh edilir.
• Sağ ayaktan başlanarak topuklarla beraber bileklere kadar üç kere yıkanır. Parmak araları serçe parmaktan itibaren başlanarak temizlenir.
• Sol ayak yıkanırken ayak parmakları arası baş parmaktan başlanarak temizlenir.3 kere topuklarla beraber ayaklar bileklere kadar temizlenir. Ayakları yıkamak da abdestin farzıdır.

 

Su Olmadığında Nasıl Abdest Alınır?
Su yoksa ve normal abdest almak mümkün değilse, teyemmüm abdesti alabilirsiniz. Bu abdesti almak için temiz bir toprak bulmalısınız.