2019 Zabıt Katibi Alım İlanı

Zabıt katipleri genellikle adliyelerde çalışıyor. Genel olarak incelendiğinde zabıt katipleri Hukuk ve Ceza Mahkemelerinin kanunlarına uygun şekilde yazı işleri müdürlüğü tarafından verilen görevi yerine getiren devlet memurları olarak biliniyor.
2019 Zabıt Katibi Alım İlanı

2019 yılı için yeni bir zabıt kâtibi alım ilanı yayınlandı. Bu yazımızda zabıt kâtiplerinin görevleri, zabıt kâtipliği başvurusu, zabıt kâtipliği sınavı ve başvuru sürecinin nasıl ilerlediğini ele alacağız.

Zabıt Katiplerinin Ana Görevleri

Zabıt katiplerinin birçok görevi bulunuyor. Zabıt katiplerinin ana görevleri arasında; mahkeme yazışmalarının vaktinde yapılması, dava dosyalarının sırasına uygun bir şekilde muhafaza edilmesi, tutanakların düzenli tutulması, cevap verilmeyen müzekkilerin takip edilmesi, defterlerin numaralandırılması ile mahkeme mührünün basılmasını sağlayarak görevli hakime imzalatılması, açılan dava dosyalarını düzenlemesi, tebligat işlemlerinin yapılması, tutuklulara duruşmanın gün-saat gibi bilgilerin cezaevi müdürlüğüne yazılması, duruşma gününün listelenmesi yer alır. Zabıt kâtiplerinin diğer görevleri arasında ise; keşiflerde ve otopsilerde yerin gösterilmesi, duruşmalarda hazır bir şekilde bulunmak, tutanakları imzalamak, tamamlanan dosyaların arşive kaldırılması vb. gibi yer alıyor.

Zabıt Kâtipliğine Kimler Başvurabilir?

Zabıt katipliği başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin memur olmak isteyen kişilerin taşıdıkları vasıfları taşıması gerekmekte. Buna ek olarak bu meslekle uğraşmak isteyen kişilerin bilgisayarı çok iyi kullanmaları gerekli. İlgi bölümün ise ve üniversite bölülerinden mezun olan kişilerden ekstra bir belge istenmiyor.

Zabıt Kâtipliğine Hangi Okul Mezunları Başvuruda Bulunuyor?

Zabıt kâtipliği başvurusuna; bilgisayar bölümünü bitiren lisans mezunları, bilgisayar bölümünü bitiren ön lisans mezunları, adalet yüksek okulunu bitirenler, adalet bölümü ön lisans mezunları, meslek liselerinin adalet bölümlerini bitiren kişiler başvurabilir.  Bunun dışında diğer okul mezunları da kâtiplik sınavına başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir.

Zabıt Kâtipliği Sınavının KPSS Şartı

Zabıt kâtibi olmak isteyen kişilerin KPSS’ye girmeleri gerekiyor. KPSS’ye giren lise mezunlarının P3 puan türünden, iki yıllık ön lisans mezunlarının P93 ve P94 puan türünden 70 ve üzeri puan almaları yeterli. KPSS puanı 70’in altında olan adayların ise bu iş alımına başvuruda bulunma hakkı bulunmuyor. Sonraki süreçte ise başvuruda bulunan adaylar hem uygulamalı hem de sözlü sınava girmeleri istenir. Uygulamalı sınava giren adaylardan hızlı bir şekilde yazı yazmaları bekleniyor. Adaylara yazmaları için bir metin verilir. Bu metindeki yazıların 180 saniye içerisinde yazıya geçirilmesi isteniyor. Yazılan metnin doğru ve eksiksiz bir şekilde 90 kelimeden fazla olan adaylar sınavdan geçme olasılıklarının yüksek olduğunu söylemek mümkün. Uygulamalı sınavda başarılı olan adaylar sözlü sınava çağrılır.

Zabit Kâtipliği Sözlü Sınav

Zabıt Katipliği sözlü sınavında kırk puanlık soru mesleki bilgilerle ilgili, yirmi puanlık soru Atatürk ilke ve inkılaplarıyla ilgili, yirmi puanlık sor genel kültürle ilgili iken yirmi puanlık soru konuların kavranması ve ifade edilmesi ile ilgilidir. Bu sınavı da başarı ile geçen adayların Zabıt Kâtibi olma hakkında bulunuyor.

Zabit Kâtipliği Başvuru İşlemleri Nasıl Gerçekleşir?

Zabıt Katipliği alımı için adaylar hem uygulamalı sınavlara hem de sözlü sınav başvurularını Adliye Komisyonları üzerinden yaptırmaları gerekiyor. Başvuru yapan adaylar en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanır. Yapılan listede alınacak kadronun yaklaşık yirmi katı alım yapılıyor. Adaylardan bazıları uygulama sınavında elenirken, adayların geri kalan bölümü ise sözlü sınavda eleniyor. Bu sınavlardan geçen adaylar ise Zabıt Kâtipliği başvurusunu tamamlamakta. 

Zabıt Kâtibi Olmak İçin Aranan Şartlar

Zabıt Kâtibi olmak isteyen adayların; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, 35 yaşını doldurmamaları, askerliğini tamamlamış olmak ya da askerlik çağına gelmemiş olmak gerekir. Ayrıca adayların mahkûm olmamaları, akli melekelerin yerinde olduğunun kanıtlanması, kimlik soruşturmasının olumlu neticelenmesi de aranan diğer şartlar arasında yer alıyor. 2019 yılında devlet memurluğu vasfını taşıyan ve sınavlardan yüksek puan alan adaylarla birlikte kamuya 7.000 civarında zabıt kâtibi alınması bekleniyor.