2019 yılında babalar için doğum izni kaç gün oldu?

Hamile hanımların ve eşlerinin doğum yaklaştıkça merak ettiği konulardan biri de doğum sonrasında babaların kaç gün izini olduğudur.
2019 yılında babalar için doğum izni kaç gün oldu?

Hamilelik sonrası eşlerinin yanında olmak isteyen ya da mecburi eşinin yanında kalması gereken eşler için 2019 yılında kamu çalışanlarına en fazla 10 gün izin hakkı verilmiştir. Özel sektör ve işçi kesimde ise bu süre yarısı kadar yani 5 gündür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ içerisinde “Mazeret İzni” başlıklı 104. Maddesinde bulunan (B) bendi “Memura, eşinin doğum yapması durumunda, babanın kendi isteği doğrultusunda on gün babalık iznini kullanabilir. Her anne adayının yanında ona bakacak biri olmayabilir. O yüzden de babalar eşlerinin yanında olması gerekir. Bu yüzden hangi işte çalışırsa çalışsın, eşinin yanında olması gerekir.

Çalışan erkeğin eşinin doğum yapması durumunda, bağlı olduğu iş yerine ya da kamu birimine dilekçe vererek bildirmesi gerekir. Dilekçenin içeriği de şu şekilde olmalıdır:  şu tarihlerinde gerçekleşen eşimin doğumu sebebiyle…( bu boşluğa kaç gün izin kullanacaksa o günü yazması gerekir. En fazla 10 gün kullanabilir.9 Gün eş doğum iznine çıkmak istediğini yazılı olarak beyan etmesi gerekir. Bu yazılan dilekçenin izin süresi içinde bağlı olduğu birime verilmesi gerekir. Dilekçe A4 kâğıdına düzenli bir şekilde okunaklı olarak yazılmalıdır. Eğer bilgisayar çıktısı alınacaksa, dilekçe düzenlenirken dikkat edilmelidir.  Ayrıca, Sözleşmeli olarak çalışan Personele İlişkin Esaslara göre eşi doğum yapan babanın sözleşmeli çalışan 4/B'li personele eşinin doğum yapması durumunda 2 gün babalık izni verilmektedir. Eşi doğum yapan öğretmen ve devlet memurlarının da 10 gün doğum izni alma hakkı vardır.

Kısaca ister özel sektörde çalışsın ister Kamu sektöründe çalışsın eşi doğum yapan babanın eşinin yanında olma hakkı vardır. Bunun için dilekçe vermesi yeterlidir. Fakat çalışan kişilerin birçoğu bu haklarından habersiz olduğu için, maalesef eşlerinin yanında iş yerinden izin alamadığı için kalamıyorlar. Bu durumu yaşamamak için baba adaylarının eş doğum izinleri hakkında bilgi edinmesi e iş yerleriyle görüşerek durumu bildirmesi gerekir.