2019 Yılı Yeni Doğan Çocuk Parası

Çocuklarını yeni dünyaya getiren annelerin süt parası alma hakkı bulunuyor. Ayrıca devlet tarafından yeni doğan bebeklere çocuk parası verilmesine ek olarak bez ve mama parası da veriliyor.
2019 Yılı Yeni Doğan Çocuk Parası

Şimdi size yeni doğan çocuk parasının ne olduğunu, kimlere verildiğini, bu parayı almak için neler yapılması gerektiğini açıklayacağız.

Yeni Doğan Çocuklar İçin Devlet Para Veriyor mu?

Çocukların yeni dünyaya gelmesi durumunda devlet tarafından ailelere çocuk parası desteği sağlıyor.  Bu desteğe ek olarak ailelerin yeni dünyaya gelen bebeklerinin mama ve bez ihtiyaçlarının karşılanması için de devlet gerekli desteği sağlıyor.

Yeni Doğan Çocuk Parası Almak İsteyenler Ne Yapmalı?

Yeni doğan çocuk parası almak için ailelerin öncelikli olarak bağlı bulunulan sosyal güvenlik kurumuna müracaat etmeleri isteniyor. Yeni doğan parası ya da süt parası olarak bilinen paranın alınabilmesi için ailelerin bebeklerinin kimliği ile bağlı bulundukları sosyal güvenlik kurumuna gitmeleri ve kendilerine ait olan hesap numaralarını vermeleri gerekmektedir. Yeni doğan çocuk parası her ay düzenli olarak ailelere ödenen bir ücret değildir. Sadece doğum yapıldığında ailelerin bu ücreti alma hakları vardır. Devlet tarafından ailelere ortalama 180 TL tutarında ödeme yapar. Doğum parası çocuk sayısına göre değişmekle birlikte ilk doğum için 300 TL, ikinci doğum için 400 TL ve üçüncü doğum için 600 TL olarak ailelere ödenir.

İş Göremezlik Geliri

Devlet çalışan anneleri düşünerek doğumdan önceki sekiz haftayı ve doğumdan sonraki sekiz haftayı kapsayacak şekilde izinli sayar. Bu dönemde annelerin iş göremeyeceği için devlet tarafından annelere iş görmezlik geliri de verilmektedir. Yaklaşık olarak 16 hafta gibi bir zaman dilimi işinden uzak kalan anneler bu ödenekten faydalanabiliyor. İş göremezlik geliri başvurusunda bulunmak için hamilelik öncesinde ve sonrasında çalışamayan annelerin herhangi bir başvuruda bulunmasına gerek duyulmuyor.

Doğum Parası Almak İçin Gerekli Evraklar

Doğum parası almak isteyen ailelerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sorumlu oldukları müdürlüklere ulaşmaları yeterli olmaktadır. Doğum Parası desteğinden yararlanmak isteyen ailelerin çocuklarının doğumlarının sağ olarak gerçekleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları halinde doğum parasını alma hakları bulunuyor. Gereken işlemlerin yerine getirilmesinin ardından aile bireyleri tarafından belirtilen hesap numarasına gerekli ödeme yapılır. Doğum belgeleri gibi belgelerin gerekli yerlere teslim edilmesine önem verilmelidir.

Yurtdışında Yaşayan Türklerin Doğum Parası Alma Hakkı var mı?

Yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının da doğum parası alma hakkı bulunuyor. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlar konsolosluklara giderek başvuru talebinde bulunarak yeni doğan çocuk parasını alabilirler.

Devletin Ailelere Yaptığı Diğer Yardımlar

Devlet tarafından ailelere yapılan yardımlar sadece bunlarla sınırlı kalmıyor. Maddi durumu yerinde olmayan ailelere devlet; gıda, barınma, konut, yakacak vb. gibi birçok programdan da yararlanma imkânı sunuyor.