2019 Yılı Bekçi Alım İlanları

2018 yılında yaklaşık 30.000 bekçinin göreve başladı. 2019 yılında da yaklaşık 8.000 bekçinin alınması bekleniyor. Bekçi alım ilanları her yıl olduğu gibi bu yılda internet üzerinden yapılacak.
2019 Yılı Bekçi Alım İlanları

Bekçi olmak isteyen adayların POMEM tarafından belirlenen bekçilik şartlarına taşımak gerekiyor. Bekçi maaşlarının dolgun olması da birçok kişinin bu iş başvurusunu değerlendirmeye almasını sağlıyor.

Bekçi Olmak İsteyen Adaylarda Aranan Şartlar

Bekçi olmak isteyen adayların; en az lise mezunu olmaları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları, 18 yaşından büyük olmaları ve 31 yaşını doldurmamaları aranan şartlar arasında yer alır. Ayrıca askerlik hizmetinin tamamlanması, herhangi bir siyasi partiye başvuruda bulunacak kişilerin üyeliğinin olmaması, terör faaliyetlerine kesinlikle katılmamış olmak, sağlık sorunları dışında polislikten çıkarılmamak, uyuşturucu ve benzeri maddeleri kullanmamak ya da bu konu ile başvuruda bulunulduğu an itibariyle tedavi görülmemesi de bulunmakta. Bu özellikler dışında silahlı görev yapmaya hukuki engelin bulunmaması, yüz kızartıcı suç sebebiyle hükümlü olunmaması, güvenlik soruşturmasının olumlu neticelenmesi, başvurunun yapıldığı ilde en az bir yol ikamet etmek de yer alıyor.

Bekçilikte Yaş Ve Boy Sınırı 

Bekçi olmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmaları ve 31 yaşını geçmemiş olmaları istenir. 18 yaşının altında bulunan adaylarla 31 yaşından büyük adayların bekçilik alım ilanına başvuruda bulunma hakları bulunmuyor. Bekçilik alım ilanına başvuruda bulunmak isteyen adayların boylarının en az 1.67 olması isteniyor. Belirtilen boy ölçüsünden kısa olan adaylarda bekçilik ilanına başvuramamakta. Ayrıca başvuruda bulunmak isteyen adayların vücut kitle indeksi 18 ve 27 arasında olması isteniyor.

Bekçilik İlanına Başvuran Adaylardan İstenen Evraklar

Bekçilik ilanına başvuran adayların; sınav başvuru dilekçeleri, nüfus cüzdanı, mezun oldukları okula ait diploma, yaşanan ilde bir yıldan daha fazla süre ikamet edildiğini gösteren belge, yeni çekilmiş dört adet biyometrik fotoğraf, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren dekont, sağlık raporu, askerlik hizmetinin yerine getirildiğini gösteren belge istenmekte. Bu belgeleri eksiksiz tamamlayan adaylardan başka herhangi bir belge talep edilmiyor. 

Bekçi Alım Sınavı Kaç Aşamadan Oluşur?

Bekçi olmak isteyen adaylar üç aşamalı olarak sınava giriyor. Sınavlardan başarılı puan alan adaylar bekçi olabiliyor. Bu aşamalar yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı, sözlü sınav aşamasıdır. Adayların başarı ile sınavları tamamlaması asil listeye girmeleri için aranan en önemli şarttır.

Bekçi Alımı Yazılı Sınav Aşaması

Bekçi alımında adaylar öncelikli olarak yazılı sınava alınır. Yazılı sınavda adaylara; Türkçe, Matematik gibi temel dersler ve Genel Kültürle ilgili sorulan soruları cevaplamaları istenir. Bakanlık tarafından geçme notunun bu aşamada değiştirilmesi söz konusu olmakla birlikte bu sınavdan 50 ve üzerinde puan alan adaylar başarılı sayılır.

Bekçilik Alımı Fiziki Yeterlilik Sınavı

Bekçilik alımında yapılan sınavların ikinci oturumunu fiziki yeterlilik sınavı oluşturuyor. Sınavın bu aşamasında adayların yetenekleri ve fiziki durumlarının analizi yapılarak puanlama yapılıyor. Sınavdan 60 ve üzerinde alan adaylar sözlü sınava girmek için hak kazanıyor.

Bekçilik Alımı Sözlü Sınav

Bekçi alımı için yapılan sınavın üçüncü ve son aşamasını sözlü sınav oluşturmakta. Sözlü sınavda; adayların kendini nasıl ifade ettiği, kendilerine olan güvenlerinin tespiti yapılır. Adaydan sınavın bu aşamasında genel kültürle ilgili bilgiler içeren kartlardan birini seçmesi isteniyor. Adaya ilgili konuyu anlatması için beş dakika süre veriliyor. Bu süreçte adayın konuyu sunması beklenmekte. Adaya sorulan sorulara adayın verdiği cevaplar göz önünde bulundurularak sözlü sınav da sona eriyor. Sözlü sınavdan da 70 ve üzerinde alan adaylar artık tüm aşamaları geçerek bekçi olabilirler.

Sınavların Ortalaması

 Bekçi olmak isteyen adaylar üç tane farklı sınava girdikleri için bu üç sınavın ortalaması alınıyor. Yazılı olarak yapılan sınavın %25’i, fiziki yeterliliği ölçen sınavın %25’i ve son olarak da sözlü sınavın %50’si alınarak üç puan türünün ortalamasına göre adaylar sıralanır.

Bekçi Alım İlanı İçin Sınav Ücreti Hangi Bankalara Yatırılmalı?

Bekçi alım ilanı için başvuruda bulunmak isteyen adayların sınav ücretini Halkbank’a yatırması gerekiyor. Bekçi alım ilanı başvurusuna şehit ve gazi yakınları ücretsiz olarak başvuruda bulunma hakkına sahip.

Bekçi Olmak İsteyen Adaylar Nasıl Başvuru Yapmalı?

Bekçi olmak isteyen adaylar Çarşı ve Mahalle Bekçiliği alım ilanının internet üzerinden yayınlanmasının ardından internet üzerinden başvuruda bulunabiliyorlar. Ayrıca adayların Müracaat Kabul Komisyonları vasıtasıyla belirtilen tarih aralığında bireysel başvuruda yapabilir.

Ataması Yapılan Adaylar Ne Zaman Göreve Başlıyor?

Sınavlardan başarılı olan ve atama işlemi gerçekleşen adayların iki hafta içerisinde görevlerine başlamaları bekleniyor.

Bekçilerin Çalışma Saatleri ve Maaşları

Bekçilerin çalışma saatleri incelendiğinde akşam saat 7 ile sabah saat 7 arasında yaklaşık olarak 12 saat çalışmakta. Bekçilerin çalışma saatleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmekte. Bekçilerin maaşları incelendiğinde ise lise mezunu bir bekçinin 3.000 TL ve üzerinde maaş alması beklenirken, ön lisans ve lisans mezunu olup bekçilik yapan adayların daha yüksek ücret aldıkları tahmin ediliyor.