Salih Kılınç

Salih Kılınç

Hafif raylı sistemden vazgeçtik kaldık bisiklet yoluna

Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, geçtiğimiz hafta sonu bir basın toplantısı düzenledi. Basın Toplantısı yemekli olunca 150 kadar basın mensubu çoluk çocuk hanım eş dost toparlanmış gelmiş maşallah. Gerçi haberlerde 3 basın mensubu göremiyoruz ama o da başka bir mevzu.

Sayın Çakın, yardımcıları ile birlikte katıldığı basın toplantısında 2019 yılında neler yapabildiğinden ve 2020 yılında neler yapacağından bahsetti diye özetleyebiliriz.

Bir de izlenimlerime göre en önem verdiğim projesi, “Birlik ve beraberlik projesi” dediği, her şeyi Uşak halkına sorarak ve danışacağı bir projeden bahsetti. Uşak’tan yaşayan herkesin fikrine önem verdiğini ve saygı duyduğunu belirtti. Belediyeyi Uşak halkı ile birlikte yöneteceğini söyledi.

Sayın Çakın alınmasın ama bu birlik ve beraberlik sözünün vekillerden, diğer başkan ve başkan adaylarından çok duyduğum için bana çok cazip gelmedi ve ilgi duymadım. Yine de ben toplantı hakkındaki izlenimlerimi ve düşüncelerimi buradan aktarayım da beğenip lütfederse değerlendirsin. Takdir başkanındır.

Ben Sayın Çakın’ı hala başkanlık koltuğunda rahat görmedim. Eğreti gibi geldi. Normaldir. Daha 10 ayı doldurmadı. 2019 yılında bana göre yaptığı en güzel iş İsmetpaşa Caddesindeki o ucube tenteleri kaldırması oldu. Bir de bizi TSM şarkıları ile mest eden Uşak Belediyesi Sanat çalışmaları kapsamında yetişen ekiplerin bulunduğu AKM’de yapılan sanatsal ve kültürel çalışmaları çok beğeniyorum.

Geçen 10 aylık süreçte zaten çok şey beklemiyorum ama o Atapark civarında yaptığı bisiklet yoluna az da olsa yapılan masrafa yazık olduğu görüşündeyim. Atapark’ta zaten bir bisiklet yolu vardı. Gerçi o da kullanılışlı değildi ama olsun. Yeni yol, oradaki araç trafiğinde yolu daraltmaktan başka hiçbir işe yaramıyor ve Kâbe tavaf eder gibi park çevresinde dönüp duruyor.

Atapark içerisinde bulunan sağlıklı yaşam merkezinde 5 TL’ye bisiklet kiralayıp bir saat insanlar keyifle geziyordu. Bisiklet yolu yapmak yerine Sayın Çakın bu uygulamayı devam ettirse daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Sayın Çakın 28 Mart yerel seçimleri öncesi başkan adayı iken en büyük projesinin hafif raylı sistem olduğunu, Egeli Sabah gazetesinin 9 Şubat tarihli baskısında; “Öncelikle ilk is olarak, hafif raylı sistemle Uşak’a çağ atlatacağız. Malumunuz kentimizde, vatandaşlarımızın en büyük sorunlarından biri ulaşım sıkıntısı. Gerekli görüşmeleri yaptık. İstişarelerimizi gerçekleştirdik. Projemiz hazır. Mevcut TCDD altyapısına bağlanacak şekilde planlanan, şehrin tam ortasından geçecek yeni hatlarla şehir içi ulaşım sorunu tarihe karışacak. Projemiz, üç etapta hazırlanacak. Söz veriyoruz, yapacağız” şeklinde duyurmuştu.

Sanırım hafif raylı sistem çok masraflı ve zahmetli geldiği için adı bile anılmaz oldu. Artık Uşak’ın ulaşımı bisiklet yolu ile çözülecek. Demokrasilerde çare tükenmezmiş.

Yazık bu milletin parasına gelin bu ucubelikten vazgeçin

Sayın Çakın’ın diğer projelerini olumlu ya da olumsuz değerlendirmeyi başka bir yazıya bırakalım da açıklamalarının en büyük kısmını oluşturan şu “Millet bahçesi” ucubeliğini mercek altına alalım.

Evet. Bu proje tam bir ucubelik eseri haline dönüşmüştür. Gelin yol yakınken bu projeden vazgeçin. Bu milletin parasına yazık, zamanına yazıktır. Sonra bu milletin ahının altında kalırsınız.

Sayın Çakın, konuşmasının bu kısmında, Uşak Valilik binasının yıkılacağını, oralarının tören alanı olacağı, valilik makamının şu an Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan tarihi binaya, valilik binasında bulunan diğer birimlerin de boş durumdaki eski endüstri meslek lisesinde hizmet vereceğini söyledi.

Sayın Çakın’ın millet bahçesi ile ilgili verdiği bir diğer bilgi de öğretmen evi binasının bulunduğu binanın ve Orhan Dengiz Anadolu. Lisesi’ne ait spor salonunun da faaliyete devam edeceği yönündeydi.

Bir önceki belediye Başkanımız Sayın Nurullah Cahan da adaylığı döneminde 110 bin metrekarelik bir alanda Uşak merkezinde bir yeşil alan oluşturmak amacıyla eminim iyi niyetle böyle bir proje ortaya atmış gerçekleşmesi için de çok uğraşmıştı. Yine eminim ki Sayın Çakın da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile ‘millet bahçesi’ adı verilen bu ucubeliğin bitmesi için çalışıyordur.

Peki, burası neden ucubelik? Onu da seninle birlikte irdeleyelim mi Aziz Okur?

Çünkü bu ucubelik senin paranla yapılacak. Ama sana yeşil alan kalmayacak. Bu arada az kalsın atlıyordum. Sayın Çakın, ‘Millet Bahçesi’nin tüm harcamalarının Uşak Belediyesi bütçesinden değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacağını da belirtti.( Sayın Çakın, proje hayata geçerse benim tabirimle ortaya çıkacak ucubelikte sorumluluğunun olmayacağını deklare etmiş oluyor)

Millet Bahçesi bittiğinde niçin ortaya ucube bir şey ortaya çıkacak?

Proje ilk açıklandığında nefes alamayan Uşak merkezin ciğeri olacak ve 110 bin metrekarelik gönlümüzü ve gözümüzü okşayan bir yeşil alan olacaktı. Amaç bu değil miydi?

  • Valilik binası yıkılacak yeri tören alanı olacak. (Yeşil alan değil) Yani caddeden daha da içeri girecek. Kamu araçları ve valiliğe iş için gelecek özel araçlar için otopark sorunu doğacak. Burada yeşil alan olmayacak.
  • Sanırım, sadece eğitim kurumları için bağışlanan Uşak Öğretmen evi ve spor salonu mahkemelik olduğu ve vereselerin ısrarı yüzünden kaldırılamadığı için burada da bina olacağından yeşil alan söz konusu olmayacak.
  • Orman Şube şefliği, yeni valilik binası, birkaç özel şahıs binası, yukarıda Gençlik merkezi, yenisi hala yapılamadığı için Bir Eylül Stadyumu, Öğretmen evi ve bitişiğinde spor salonu, bir de burada olası çay bahçeleri ve kafeteryalar için ayrılacak kapalı alanlar. (kek var mı kek?)

Bitti mi? bitmedi. Turpun büyüğü heybede

Şimdi belediye başkanları ve belediye başkan adaylarının asrın projesi olan, Uşak için en büyük hayalleri olan kent park ya da millet bahçesinin yapımı durup dururken niçin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devrediliyor?

Sayın Çakın kusura bakmasın ama toplantıda bizden ve Uşak halkından dile getirmediği için gizlediğini düşündüğüm bir proje var. Her konuda halka danışacağını birilik projesi adı altında açıklayan Sayın Çakın bu konuda ne düşünür ama ben israf ve kul hakkı olduğunu düşünüyor ve şiddetle karşı çıkıyorum.

Eski Uşak Lisesinin bulunduğu 5 bin metrekarelik alanda 3 bin kişilik bir selatin camisi yapılmak isteniyor. (Selatin camisi: Osmanlı padişahları bir zaferle dönerse büyük bir cami yaptırma geleneği varmış. Ancak bu cami hazineden değil kendi keselerinden yapılırmış. Hangi zaferi kazandınız da selatin camisini milletin cebinden yapmaya kalkıyorsunuz?)

Bu arada bu selatin camisi projesi ne Sayın Cahan, ne de Sayın Çakın döneminde projede vardı. Kimsenin aklında bile yoktu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gelecek kuşaklara miras kalsın gerekçesi ile 23 ilde inşası devam eden millet bahçelerine selatin camisi yapılmasını buyurdu.

Ya canlar… Kent merkezindeki camilerde Cuma günleri ve kutsal bayram namazları dışında siz hiç 300 kişinin bile namaz kıldığını gördünüz mü? Yazıktır, haramdır, israftır ve dahi günahtır. Bu camiye harcanan para tüyü bitmedik yetimin hakkını yemektir.

Orman Şube şefliği, yeni valilik binası, birkaç özel şahıs binası, yukarıda gençlik merkezi, Bir Eylül Stadyumu, öğretmen evi ve bitişiğinde spor salonu, bir de burada olası çay bahçeleri ve kafeteryalar. Yetmedi 3 bin kişilik cami ve müştemilatı. Buraya gelen araçların kapladığı alanlar.

Eee… Nerede kaldı Uşaklının akciğeri olacak yeşil alanı?

Kek yok ama kol böreği var yer misin?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi