YSK Gümrük kapılarında oy kullanmanın esaslarını açıkladı!

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yurt dışında oy kullanacak olan kişiler için oy vermenin esaslarının belirlendiği ifade edildi.
YSK Gümrük kapılarında oy kullanmanın esaslarını açıkladı!

19 Mart tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ilanlarına göre 27 Nisan tarihinde başlayacak olan gümrük kapılarında oy verme işleminin esaslarının belirlendiği açıklandı. Yapılan bu açıklama ile birlikte oyun kullanılması gereken saat ve tarihinin yanı sıra oy kullanma esnasında yapılması gerekenker, oyun geçersiz sayılmasına neden olabilecek olan koşullardan da bahsedildi. 

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI!

YSK tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan bu karar ile birlikte Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde gümrük kapılarında gerçekleştişrilecek olan oy verme işlemlerinin süreci açıklandı. Sadece Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olan kişilerin gümrük kapılarında oy kullanabileceği belirlenirken bunun için gerekli olan esaslar da belirlendi. 

GÜMRÜKTE NE ZAMAN OY KULLANILACAK? 

Edinilen ilk bilgilere göre gümrükte oy kullanmak isteyen kişiler için oy kullanma işlemlerinin 27 Nisan Perşembe günü saat 08.00'da başlayarak 14 Mayıs Pazar günü saat 17.00'ye kadar devam edeceği öğrenildi. Bununla birlikte seçimlerin ikinci tura kalması halinde ise oy verme işlemlerinin 20 Mayıs Cumartesi günü saat 08.00'de başlayarak 28 Mayıs Pazar günü 17.00'de sona ereceği ifade edildi. 

OY KULLANMANIN ESASLARI BELLİ OLDU! 

Oy kullanacak olan kişiler için yapılan açıklamalar ile birlikte belli başlı esasların bulunduğundan bahsedildi. Süreç içerisinde bazı oyların geçersiz, bazı olayların seçimi geçerli sayacağı öğrenildi. Bunlar Resmi Gazete'de Yüksek Seçim Kurulu tarafından yayımlanan maddeler halinde belirlendi. 

Seçimi Geçersiz Kılacak Olan Durumlar

Resmi Gazete'de yayımlanan genelgeye gümrükte oy kullanma esnasında bu durumların seçimi geçersiz kılacağı öğrenildi;

  • Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan
  • 'Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu' filigranı olmayan kağıttan imal edilmiş olan
  • Yüksek Seçim Kurulu amblemi olmayan
  • Üzerinde geçici gümrük kapısı seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan
  • Tamamı yırtılmış olan
  • Üzerinde geçici gümrük kapısı seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan, zarflar geçersiz sayılmaktadır. 

Seçim esnasında oyları geçersiz kılmayacak olan durumlar;

  • Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında yırtılması
  • Bütünlüğü bozulmaksızın bir kısmının kazaen yırtılması, herhangi bir şekilde lekelenmiş olup da bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması
  • Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle "Tercih" veya "Evet" mührüyle oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi
  • Bir cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına basılan "Tercih" veya "Evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması
  • Başka bir cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına taşmamak kaydıyla cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti veya ittifak alanına birden çok "Tercih" veya "Evet" mührü basılması
  • Yetkili seçim kurullarınca gönderilen ve Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan oy pusulalarının arkasının sandık kurullarının ihmaliyle mühürlenmemiş olması
  • Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanının geçersiz olması diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmemektedir. 

Bu iki aşamada da tereddüt yaşanan oy pusulalarının diğerlerinden ayrılarak sandık kurulu başkanı tarafından muhafaza altına alınacağı ifade edildi.