Yeni tip ehliyet başvurusu nereden, nasıl yapılır, harç ücreti ne kadardır?

Yeni tip ehliyet sistemine geçilmesi ile birlikte bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre tüm sürücülerin yeni tip ehliyet almasına karar verildi.
Yeni tip ehliyet başvurusu nereden, nasıl yapılır, harç ücreti ne kadardır?

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre ehliyeti olan tüm vatandaşların yürürlüğe konulan yeni tip ehliyeti yaptırmasının gerektiği ifade edildi. Eskiden bu yana olan fakat zorunluluk için uzun bir süre verilen bu ehliyet için artık son tarihin geçtiği bu nedenle de tüm vatandaşların bu düzenleme kapsamında bilgi sahibi olması gerektiği ifade edildi. 

BU SENE SONA ERECEK!

Yapılan açıklamalara göre ehliyet yenileme işlemlerinde artık yapılacak olan güncelleme sonucunda ehliyet özelliğine sahip çipli kimlik kartlarının verileceği öğrenildi. İlk olarak 2016 senesinde başlanan bu uygulamada 2022 senesine gelindiğinde ise sürücülerin yüzde 60'ının bu yeni tip ehliyet sahibi olduğu görüldü. 

Fakat geride kalan yüzde 40'lık bölüm için ise Nüfus müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalara göre yenileme işlemlerinin tamamlanması için son tarihin 31 Aralık 2022 olduğu ifade edildi.Özellikle depremin ardından Nüfus Müdürlüklerinde yoğunluk yaşanmaması için de vatandaşların şimdiden randevularını Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün resmi internet adresi üzerinden tamamlaması gerektiği öğrenildi. 

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ NE KADARDIR?

Yenileme işlemleri yapılırken kişilerden harç gibi yüksek ücretler alınmamaktadır. Eskide tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştirmemiş ve kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 83,00 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı bedeli 166,00 TL ödeme yapması gerektiği ifade edildi.

EHLİYET YENİLEME İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER NELERDİR?

Kişilerin Nüfus müdürlüklerine giderek yapması gereken ehliyet yenileme işlemlerinde tamamlaması gereken başlıca belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler ise şu şekilde verilmiştir;

  • Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
  • Eski sürücü belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Son altı ay içerisinde çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)
  • 15 TL değerli kağıt bedeli ve 2 TL vakıf payının yatırılması (Fiyat seneye göre değişebilmektedir.)

YENİLEME İŞLEMİ YAPMAYANLAR PARA CEZASI MI VAR?

Aralık 2022 tarihinde sona eren bu uygulama için daha önce yapılan açıklamalarda para cezası verileceği ifade edilmişti. Fakat sürenin geçmiş olmasına rağmen henüz konu ile ilgili hala net bir açıklama gelmedi.