“Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler “ projesi tanıtıldı

İlklerin şehri Uşak’ta Vali Dr. Turan Ergün himayesinde yürütülen “Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler “isimli Kolostrum Tedariği ve Pasif Transfer Yetmezliğinin giderilmesi konulu projenin tanıtım toplantısı yapıldı.
“Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler “ projesi tanıtıldı

Uşak Nuri Şeker Şeker Fabrikası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, “yürütülen “Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler” projesi ile ‘ağız’ olarak bilinen ve yeni ydoğmuş ineklerden sağılan ilk sütün ( Kolostrum) toz haline getirilip pakatleyerek ve buzağılara verilmesi için üreticilerimize dağıtmayı planlıyoruz” dedi.

Vali Ergün, buzağı ölümlerini en aza indirmek için hazırlanan “Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler” projesinin maliyetinin 1 milyon 393 bin TL olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Osman Cengiz ve Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Yiğit Kaçar, bir sunum yaparak proje hakkında katılımcıları bilgilendirdiler.

Türkiye'deki ilk Kolostrum (Ağız sütü) Bankası Uşak’ta kurulmuştu

Yaklaşık 15 bin hayvan işletmesi bulunan Uşak’ta 150 bin kadar büyük baş, 400 bine yakın küçükbaş hayvan bulunuyor.

Buzağı ölümlerinde, Türkiye genelinde yüzde 20'lere varan kayıplar yaşanıyor. Bunu göz önüne alan Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2017 yılında Türkiye'de ilk defa uygulanan bir proje geliştirdi.

Konuyla açıklamalarda bulunan dönemin Uşak tarım ve Ormancılık Müdürü Ertan Keleş yeni doğan buzağı ölümlerindeki beslenme yetersizliğine dikkat çekti. Projeyle hastalıktan ari işletmelerden yüksek koruma kapasitesine sahip kaliteli ağız sütünü uygun şartlarda toplayıp depolayarak kolostrum bankası oluşturulduklarını söyleyen Keleş ; "Üreticilerimiz hayvanlarının kolostrumu yetersiz ve kalitesiz olması durumunda, kolostrum bankamızdan temin edecekleri kaliteli kolostrumu yeni doğan buzağılarına içirebilirler. Kaliteli kolostrum içen buzağılarda ilk haftalarda görülen buzağı hastalıkları önemli ölçüde azalıyor. Sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerde sürünün devamlılığı, sağlıklı buzağı yetiştirme programındaki başarıya bağlıdır. İyi bakım besleme yöntemleriyle yeni doğan buzağı ölümler i yüzde 5 hatta yüzde 3'lere kadar çekilebilmektedir. Biz de bu projeyle Uşak'taki yeni doğan ölümlerini en aza indirgemeyi hedefliyoruz" şeklinde konuşmuştu.

(SALİH KILINÇ / HABER)