Vali Kocabıyık; “Emperyalistlere karşı milletimizin en sert cevabıdır Çanakkale”

Çanakkale Zaferi'nin 104. yılı Uşak’ta törenlerle kutlandı.
Vali Kocabıyık; “Emperyalistlere karşı milletimizin en sert cevabıdır Çanakkale”

Uşak Valisi Funda Kocabıyık törende yaptığı konuşmada, “Bundan 104 yıl önce Türk Milletinin topraklarını paylaşmak isteyen, modern silahlarla donatılmış emperyalist devletlere karşı, milletimizin cevabını verdiği en sert ve kararlı verdiği savaşın adıdır Çanakkale” tanımlamasında bulundu.

İlk tören Çanakkale Zaferi'nin 104. yılı nedeniyle Uşak Şekerevleri Mezarlığında bulunan ‘Şehitlik Abidesi'nde düzenlendi. Törende günün anlam sebebiyle atış mangası tarafından havaya üç el saygı atışı yapıldı.

İkinci tören; Uşak Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Uşak Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan programa; Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Milletvekilleri: Mehmet Altay, İsmail Güneş, Özkan Yalım, Uşak Cumhuiyet Başsavcısı Bünyami Korkmaz, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, İl Jandarma Alay Komutanı Yalçın Baysal, İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Nacar, daire il müdürleri, öğrenciler ve halk katıldı.

“GAZİ M. K. ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARINI SAYGI İLE ANIYORUM”

Buradaki program, Çanakkale Şehitleri ve yurt savunmasında tüm şehit düşenler için Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Daha sonra kürsüye gelen Uşak Lisesi Tarih Öğretmeni Orhan Uğur, tarihten örneklerle Çanakkale Zaferi’nin nasıl kazanıldığını anlattı.

Uşak Valisi Funda Kocabıyık ise konuşmasında günün anlam ve önemini şöyle vurguladı:

 “Düşmana karşı zor şartlarda ummadığı bir direniş gösteren, emperyalist devletlerin planlarını suya düşüren, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle ve saygı ile anmak istiyorum.

Bundan 104 yıl önce Türk Milletinin topraklarını paylaşmak isteyen, modern silahlarla donatılmış emperyalist devletlere karşı, milletimizin cevabını verdiği en sert ve kararlı verdiği savaşın adıdır Çanakkale.

Asırlardır Türk yurdu olan Anadolu’nun yine Türklerin olarak kalacağını dünyanın hafızasına kazıdığı destanın adıdır Çanakkale.

Türk Milletinin birliğinin, beraberliğinin, kahramanlığının ve birlik olma ruhunun doruk noktasına ulaştığı Çanakkale cephesi,  sarsılmayan yıkılmayan bir inancın tarihten asla silinmeyecek şekilde kararlılığını ortaya koyduğu bir savaştır Çanakkale

Kendi cenaze namazlarını kıldıktan sonra şehadet şerbeti içen yiğitlerin her karışını kanları ile suladıkları vatan toprağı bulunmaktadır.

Bu savaş, mazlumun zalime cevabı, imanın küfre tokadı, iyinin kötüye üstünlüğüdür. Çanakkale seferberlik savaşıdır. Gencinden yaşlısına hereksin cepheye koştuğu, lise, Tıp fakültesi ve diğer üniversite öğrencilerinin geri dönemediği için okulların kapanma noktasına geldiği bir noktaya gelmiştir.

“Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

Bir hilal uğruna, ya Rab, ne güneşler batıyor!”

diye anlatılan 15 yaşındaki çocuklarımızın, vatan için, millet için, bayrak için, Allah için, namus için canlarını verdiği meydandır Çanakkale.

Ülkemizin bağımsızlığına nasıl kavuştuğu, Türk Milletinin hangi şartlarda ayağa kalktığı, İstikbaline ve istiklaline esaret gömleği giydirmek isteyeni batılı emperyalist devletlerin oyununu nasıl bozduğu Çanakkale Savaşları incelendiğinde daha iyi anlaşılacaktır.

Çanakkale’yi geçilmez yapan, sadece Büüyk Türk Milletinin verdiği mücadele değil, Büyük Türk Milletinin asil ruhudur. O ruh, M. Akif Ersoy’un İstklal Marşı dilerinde belirttiği dizelerdeki gibi:

“Hakkıdır hür yaşamış milletimin hürriyet

Hakkıdır Hakka tapan milletimin İstiklal!”

İfadesindeki hakka bağlı bağımsızlık ifadesidir.  Bu ruh, Türk Milletinin geçmişten süzülerek gelen kendine özgü milli ve manevi ruhtur.

Bu ruh, 15 Temmuz 2016’d a ülkemizin istikbaline ve bağımsızlığına göz dikmiş hainlerin oyununu bozmuş, Allah’ın izni ile düşmana bir kez daha dur demiştir.

Bu ruh kahraman Mehmetçiğimizin, vatanın bölünmez bütünlüğü için canla başla mücadele etmesini sağlayan ruhtur. Bize düşen ise Çanakkale’de bize destan yazdıran bu ruhu her zaman canlı tutmaktır. Ülkemizi, istikbalde daha iyi konuma getirmek için aziz şehitlerimize ve tüm kahramanlarımıza yakışır şekilde gayret göstermektir. Çalışmaktır, çabalamaktır. Bu nedene geleceğimiz olan çocuklarımıza ‘Çanakkale Destanı’ en iyi şekilde anlatılmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle “18 Mart Şehitleri Anma Günü” ve “Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104. Yıldönümünde bu toprakları bize vatan kılan ecdadımızı, rahmetle, minnetle ve saygı ile yâd ediyor, bu töreni düzenlenmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımıza ve sevgili öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”

Daha sonra Uşak Bireylül İlkokulu Öğrencileri işaret dili ile Çanakakle Türküsü’nü başarı ile söyleyerek bütük alkış aldı.

Ardından Uşak  Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan,”Şiirler Ölmez vatan bölünmez” adlı orotoryo sergilendi. Karma resim sergisinin gezilmesi ile törenler son buldu.