Vali Funda Kocabıyık'tan Nevruz Bayramı Mesajı

Uşak Valisi Funda Kocabıyık, nevruz dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.
Vali Funda Kocabıyık'tan Nevruz Bayramı Mesajı

Kocabıyık, mesajında, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü, baharın müjdecisi Nevruz Bayramını kutlamanın mutluluğunun yaşandığını belirtti.

Nevruzun geçmişten gelen bir uyanış ve var oluşun göstergesi olduğunu anlatan Kocabıyık, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Gece ile gündüzün eşitlendiği gün olan ve Miladi Takvime göre 21 Marta tekabül eden Nevruz, Balkanlar’dan Orta Doğu’ya, Anadolu’dan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyada baharın gelişini, doğanın uyanışını müjdeleyen, bolluk ve bereketin simgesi olarak yüzyıllardır devam eden ortak bir kültür zenginliği olan kadim bir gelenektir. Bu kutlu bayram, bereket ve sevgiyi arttırmaktadır. Dayanışma ve yardımlaşmayla perçinlenen saygı ve nezaket; tıpkı baharın gelişiyle doğada yaşanan canlılığa benzer bir hareketliliği toplumda da meydana getirmektedir.

Nevruz, köklü bir kültür ve medeniyet birikimine sahip Türk milletinin Dünya medeniyetine bahşettiği önemli geleneklerden biridir. Türkler, gecenin ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart gününü yılın ilk günü kabul etmiş ve binlerce yıl bu günü, “Yeni Gün” veya “Ergenekon Günü”, “Çağan”, “Ulusun Ulu Günü” gibi adlarla yılbaşı olarak kutlaya gelmişlerdir. Nevruz, toplumsal yaşamda canlandırıcı etkisinin bulunması, geleneklerin sürmesine araç olması, törelerin köklenmesini sağlaması yönüyle işlevseldir. Nevruz geleneğini sürdürenler kültür taşıyıcıları olarak görev yapmaktadırlar. Nevruz, halkın ortak duygu ve düşüncelerini dile getiren, Türk kültürünün korunup yaşatılmasında önemli bir yeri olan mevsimlik törenlerimizdendir.

Bu duygu ve düşünceler içinde, Nevruz Bayramının kardeşliğimizi, birliğimizi ve beraberliğimizi daha da güçlendirmesini temenni eder, Nevruz Bayramınızı kutlarım.”