Uzman isimden rapor yayımlandı! O bölge 7 büyüklüğünde depreme gebe

Yaşanan büyük deprem felaketinin ardından deprem konusunda araştırmalarını yayımlayan uzmanlardan yeni açıklama geldi. O bölge için yeni depremlerin yaşanabileceği ifade edildi.
Uzman isimden rapor yayımlandı! O bölge 7 büyüklüğünde depreme gebe

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından yayımlanan son raporda Manisa ili için tehdit altında olabilecek bölgelere işaret edildi. Yapılan açıklamalarda hazırlanan rapor çerçevesinde Manisa'da 7 büyüklüğünde depremin beklenebileceği bu konuda önlem ve tedbirlerin de mutlaka alınması gerektiğinden bahsedildi. 

Sözcü'nün haberine göre; ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik' başlıklı rapor hakkında Doç. Dr. Ferhat Arslan tarafından değerlendirmeler yapıldı. Arslan tarafından bu değerlendirmeler sonucunda elde edilen sonuçlardan da bahsedildi. 

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER MEYDANA GELEBİLİR!

Arslan tarafından yapılan değerlendirmelerde Manisa ilinin 7 büyüklüğünde depremlere gebe olabileceği ifade edilerek konu hakkında "MCBÜ tarafından yayınlanan ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik' başlıkla raporda Manisa'nın Batı Anadolu Fay Hattı'nın üzerinde olması nedeniyle depremlerden sıklıkla etkilendiğine dikkat çekildi.

Manisa'daki diri faylarla ilgili de bilgi verilen çalışmada kentteki fayın 15 ve 25 kilometre uzunlukta iki bölümden oluştuğu ve toplamda 40 kilometre uzunluğa sahip olduğu ifade edildi. Fayların deprem üretme potansiyellerin de yer aldığı raporda şunlar yer verildi:

Bu fayın batı segmenti özellikle Manisa ilinin ekonomisi açısında çok önemli olan sanayi bölgelerinden geçmektedir. Manisa Fayının yüzey faylanmasına neden olduğu en az 5 deprem ürettiği tespit edilmiştir.

Manisa Fayının 6.97 yani yaklaşık 7 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli bulunmaktadır. Manisa'dan Sarıgöl'e kadar uzanan Gediz Grabeni Fay Sistemi ise 7.69 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeline sahiptir.

Bunlar dışında Akselendi Fayı'nın 6.52, Akhisar Fayı'nın 6.28, Gelenbe Fayı'nın 6.68, Gölmarmara Fayı'nın 6.52, Halitpaşa Fayı'nın 6.66, Killik Fayı'nın 6.81, Köprübaşı Fay Zonu'nun 6.77, Ozanca Fayı'nın 6.73, Selendi Fayı'nın 6.33, Soma-Kırkağaç Fay Zonu'nun ise 6.85 büyüklüğüne kadar deprem üretebilme potansiyeli olduğu ortaya konmuştur.” şeklinde açıklamalara yer verildi. 

Konu hakkında çalışmaların bu yönde yapılması gerektiği önem arz eden konular arasında yer aldı.