Uzman isim yeni depremler üretebilir diyerek uyardı! 7,8 büyüklüğündeki ana şoktan sonrası için kritik açıklama
Uzman isim yeni depremler üretebilir diyerek uyardı! 7,8 büyüklüğündeki ana şoktan sonrası için kritik açıklama - Ülkemizde 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından binlerce artçı sarsıntı kaydedildi. Artçı sarsıntılar gelmeye devam ederken yaşanan depremin büyüklüğünün yanı sıra yapı stokunun da zayıf olması tamm 11 kenti etkileyerek büyük bir yıkıma neden oldu. Depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken binlercesi de evsiz kaldı. Yaşanan depremin bilaçosu Türkiye için ağırlaşırken uzmanlarda Türkiye'yi bekleyen olası tehlikelere karşı uyarılarını yinelemeye başladı. Depremlerle ilgili olarak çeşitli uyarılara yer verilirken Prof. Dr. Osman Bektaş, Twitter hesabından bir açıklamaya yer verdi.
YENİ DEPREM BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI
Türkiye'nin bir deprem bölgesinde yer alması ve yapı stokunun da hayli zayıf ve eski olması her depremin büyük bir risk taşıdığı anlamına geliyor. Depremler vatandaşlar için de endişe oluşturmaya devam ederekn her uzmanın açıklamaları yakından takip ediliyor. Olası riskler ve beklenen depremlere karşı yapılan değerlendirmeler takip edilmeye devam ederken Prof. Dr. Osman Bektaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada .kahramanamraş merkezli depremlerden sonra meydana gelen sarsıntıları değerlendirdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce artçının yanı sıra pek çok da deprem kaydedildi. Kahramanmaraş depremlerinin ardından hem artçı sarsıntılar hem de çeşitli kentlerde meydana gelen bağımsız depremler gündemdeki yerini korurken bu depremlerin sonunun gelmemesi vatandaşları endişelendiriyor. Son zamanlarda depremden en çok etkilenen Hatay, Adıyaman ve Malatya'da peş peşe depremler meydana gelmeye devam ederken uzmanlar da alarma geçti. Deprem uzmanları sarsıntıların yeri ve oluşturabilecekleri riskler konusunda uyarılarına devam ederken son olarak Prof. Dr. Osman Bektaş, Twitter hesabından vatandaşlara seslendi. Depremlerle ilgili çeşitli değerledirmelerde bulunan Prof. Dr. Bektaş, "Maraş 7,8 ana şoktan sonra" başlıklı tweetinde önemli ifadelere yer verdi. Yazısında ''Yeni depremler üretebilecektir'' ifadelerine yer veren Prof. Dr. Bektaş, "7,6 artçıyla devam eden depremselliğin yeraltına inen enerjisi Kuzey ve Doğu Anadolu Fay Sistemlerinin oluşturduğu levha içi blokları yatay ötelenme ve dönmeye zorlayarak blok kenarındaki depreme hazır faylar üzerinde yeni depremler üretebilecektir." diyerek vatandaşların dikaktini çekti.
TÜRKİYE'NİN DEPREM BÖLGESİNE VURGU YAPTI
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Bektaş, bir başka yazısında ise örnek bir harita paylaştı. Paylaştığı haritaya dair açıklamaya yer veren Prof. Dr. Bektaş, ''Türkiyenin bir depren ülkesi olduğu aşağıdaki haritada fayların ürettiği depremlerle net olarak görülüyor. Nerede, ne zaman deprem olacağı sadece tahmin edildiğinden depreme dayanıklı binalar yapmak en güvenli çözümdür.'' ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte vatandaşların sorularını da Twitter hesabı üzerinden yanıtlayan Prof. Dr. Bektaş, ''Haritada verdiğimiz faylar deprem tehlikesi taşır. Ancak hangi fay veya fay segmentinin depreme hazır deformasyon biriktirdiğini bilmediğimizden kesin bir şey söylenemez. Ecemiş fayı Doğu Anadolu Fay sisteminin bir parçası.Yalnız, hızı çok düşük olduğundan yıkıcı deprem üretmek için çok daha fazla zaman gerektirir. Hız ve tekrarlanma peryodu sorun. Ağır hasarlı evde yaşamanız riskli. Olabilecek artçı depremlerden zarar görmeniz mümkün. Lütfen ilgili makamlardan yardım alınız. 7,6 depremi 9 saat gecikmeli tetiklenmiş artçı bir depremdir. Artçı depremlerin aynı fay üzerinde olması şart değildir. Verilen haritadaki faylarda deprem tehlikesi artmıştır.'' ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.
NOT: Bu yazıda depremle ilgili herhangi bir panik havası oluşturacak yoruma yer verilmemiştir. Yalnızca uzman görüşünü yansıtmaktadır.