Uyum Buluşmaları -7 Uşak’ta düzenlendi

Yabancıların hak ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirildiği "Uyum Buluşmaları" toplantılarının 7' ncisi Uşak Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Uyum Buluşmaları -7 Uşak’ta düzenlendi

Toplantının amacı; İlimizde yaşayan yaklaşık 9 bin göçmenin kent halkı ile uyumlu yaşamasını sağlamak amacıyla düzenlenen, “Ülkemizde bulunan yabancılarla ilgili ev sahibi Türk Toplumunda Farkındalığın Artırılması” olarak açıklandı.

Uşak Valiliği, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Göç İdaresi Uşak İl Müdürlüğü tarafından "Uyum Buluşmaları-7 açılış konuşmasını yapan Uşak Valisi Fünda Kocabıyık, “Komşu ülkelerimizde devam eden siyasi istikrarsızlık, ülkemize göçü daha çok teşvik etmektedir. Her göç bir hikâyedir. Ülkemiz, Suriye, İran, Irak, Afganistan göçmenleri için güvenli bir liman, Ahıska ve Balkan Türkleri için anavatan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Afrikalı öğrenciler için bir eğitim yuvası, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan uyruklu göçmenler için bir iş kapısıdır.

Bu bağlamda ülkemizi yakından ilgilendiren bu göç ilimiz Uşak’ı da etkilemektedir. Türkiye, Suriye, İran, ırak sığınmacılarına kapılarını açmıştır. Bunun yanı sıra Azerbaycan ve Türkmanistan’dan gelen öğrencilere eğitim hizmeti verilmektedir.

Tarihsel süreçte mazlum coğrafyaların umudu olmuş, sahip olduğu büüyk kültür ve medeniyeti ile hakim olduğu yerlerde, barış, huzur, güven, kardeşlik duygularının ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Türk milletinin köklerinde olan bu değerli hazine sayesinde, göçlerle birlikte orataya çıkan sorunların çözümünü sağlayacağını umut ediyor ve toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Etkinliğin açılışında konuşan Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Türkiye'de bulunan yabancılara ev sahipliği yaptıklarından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi.

Türkiye'de 190 ülkeden gelen 4,7 milyon insan olduğuna işaret eden Ok, "Bizim için her göç bir insandır ve her göç içinde bir hikaye barındırır. Biz göçmenleri aramızdaki yabancılar değil, misafirlerimiz olarak kabul ediyoruz. Bizim kadim tarihimizde göçmenlere ve misafirlere kucak açmak her zamn yer almıştır” diye konuştu.

Göç İdaresi Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Aydın Keskin Kadıoğlu ise buluşmaların temel amacının, Türkiye'de yaşayan göçmenlerin ve ev sahibi topluluğun yeni hayatlarına hep birlikte barış ve uyum içerisinde devam etmesini sağlamak olduğunu kaydetti.

Kadıoğlu, "Göç İdaresi olarak bizler, göçmenlerin idari işlerinin yanı sıra onların Türk toplumuyla olan uyumuna da öncü rol üstlenmekteyiz." dedi.