UTB Başkanı Mustafa Sezer; “Güneş Fatura istemez”

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer, güneş enerjisi sistemi (GES) projesi ile Uşak’ta can çekişen hayvancılığın kalkınabileceğini savundu
UTB Başkanı Mustafa Sezer; “Güneş Fatura istemez”

Sezer’in önerisine göre; hayvan işletmelerinin çatılarına yüzde 100 hibe ile GES kurulacak. İşletme sahipleri de buradan elde edeceği elektrik enerjisini satarak ek gelir elde edecek. Bu gelirle de o işletme hayvan üretimine devam edebilecek. Sezer’in bu projesi ile hayvan üreticisinin kazanç elde etmesi ve et üretiminin artması hedefleniyor.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜ GÜNEŞ KORUYACAK

Üreticilerin zarar ettiği gerekçesi ile et üretiminin her geçen gün azaldığına dikkat çeken UTB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sezer; “Uşak Ticaret Borsası olarak, hayvancılık sektörünü "Güneşle" koruyacak bir proje geliştirdik. Bu proje ile hayvan işletmelerinin çatılarına yerleştirilecek güneş panelleri ile hem üretici kazanmasını hem de et krizinin tarihe karışmasını hedefliyoruz” dedi.

Uşak’ta 550 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu kaydeden Sezer; “Hayvancılıkta yıllık 25 bin ton kesif (konsantre) yemi tüketiliyor. Bunun yüzde 50’sinin hammaddesi yurt dışından ithal ediliyor. Yaklaşık 10 Milyar dolara yaklaşan bir döviz kaybımız söz konusu. Yurt dışından gelen ham maddelerin maliyeti de yüksek olduğu için, yem maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı hayvan işletmeleri para kazanamıyor. Dolayısıyla hayvan işletmelerinde sürekliliği sağlayamıyoruz" şeklinde konuştu.

TEK ÇARE GES PROJESİ

Sezer projesi hakkında şu bilgileri verdi: “Hayvancılık sektörüne bugüne kadar sanayici, doktor, çiftçi, işletme sahibi gibi birçok kişinin hatta çok daha büyük sermayeler giriş yaptı. Ancak hiç kimse süreklilik sağlayamadı. Türkiye'de et ihtiyacı her yıl nüfusa paralel artış gösterdi. Bu durum artık değişti.

Günümüzde küçükbaş hayvancılık azaldı. Sektör büyükbaş hayvancılığa yöneldi. Ancak maliyetler artınca, hayvanlar kesime gitmeye başladı. Sonuçta büyükbaş hayvan artış oranı, nüfusun gerisinde kaldı. Dolayısıyla büyükbaş hayvan işletmelerinin verimliliğini artırmak ve sürekliliğini sağlamak için GES Projesi önerimiz var. Herkesin bildiği üzere güneş fatura istemiyor. Bu projenin büyük baş hayvancılığı geliştireceğine ve son yıllarda yaşadığımız et krizine son vereceğine inanıyorum. Hayvan işletmelerinin çatılarına yüzde 100 hibe ile GES kurulduğunda işletme sahibi, elektrik üretiminden gelir elde edecektir. Bu gelirle de maddi olarak işletmesini rahatlıkla sürekli döndürebilir.

“UŞAK PİLOT KENT OLABİLİR”

10 yıl aynı hayvan sayısını muhafaza etmek şartıyla bu proje Türkiye'de yapılabilir. Uşak, bu proje için pilot şehir olabilir. Bunun için faaliyette olan bir işletmemiz var. Diğer işletmeler kapandı ama o hala devam ediyor. Çünkü çatıdaki elektrikten gelir elde ediyor. Hayvancılık para işletme için süreklilik sağlanmıyor, elektrikten elde edilen gelir işletme sahibinin ekonomik döngüsünü sağlayacak, beklentisini karşılayacaktır.

Diğer önemli bir konu süt hayvancılığındaki yem-süt paritesindeki dengesizliktir. Süt hayvancılığının para kazanabilmesi için bu paritenin bozulmaması lazım. Bir yıldır süt inekleri kesime gidiyor. Bu bizi ileride çok ciddi krizlerle karşı karşıya getirecek. Çünkü yavru alamayacağız, yavru alamayınca et ve süt de sağlayamayacağız. Kesimhanelerde yüzde 50’ye yakın oranda damızlık ineklerin kesildiği bilgisi geliyor. Acil önlem gerekiyor. Bu yüzden işletmelerin karlılığının devam edebilmesi için desteklemelerin hayata geçirilmesi şart. Hayvan işletmelerinin de sübvanse edilirse, Türkiye bu konuda dünyaya örnek olur".

(HİDAYET KIRAN / HABER)