Uşak’ta karantinaya uymayan kişi ceza

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında karantina altına alınan Gürlek Köyünde karantina kurallarına uymayan bir kişiye idari para cezası uygulandı.
Uşak’ta karantinaya uymayan kişi ceza
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantina altına alınan Banaz ilçesine bağlı Gürlek Köyü'nde kurallara uymayarak sokağa çıkan, yetkililerin uyarısına rağmen evine dönmeyen bir kişiye 3 bin 150 lira idari para cezası kesildi.

 

Karantinaya uymamanın cezası ne?
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer, bulaşıcı hastalıklarda uygulanan zorunlu karantina şartlarına uymamanın Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) suç sayıldığını ve hapis cezası gerektirdiğini bildirdi.
Umumi Hıfzısıhha Kanunu'yla bulaşıcı hastalıklarla ilgili Sağlık Bakanlığına ve idarelere önemli denetim ve tecrit yetkilerinin verildiğini belirten Sözüer, burada amacın bulaşıcı hastalıkların önlenmesi olduğuna işaret etti.

Başkalarının hayatının tehlikeye girmemesi için karantinaya uymanın zorunlu olduğuna dikkati çeken Sözüer, karantina tedbirlerine uymayanlarla ilgili TCK'nin 195. maddesinde "Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmünün bulunduğunu bildirdi.

Sözüer, bulaşıcı hastalıklarla ilgili denetim yapan kamu görevlilerinin alacağı tedbirlere karşı direnilmemesi gerektiğini vurguladı.
Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nda yetkililere karşı çıkanların da TCK'ye göre cezalandırılacağına yönelik düzenleme bulunduğuna işaret eden Sözüer, tedbirler kapsamında iş yerlerini kapatmayanlarla ilgili de idari para cezalarının söz konusu olduğunu dile getirdi.