Uşak’ta doktorluk yapan Malkoçoğlu Hakka yürüdü

Türk sinemasının efsane ismi Cüneyt Arkın, 85 yaşında hayata gözlerini yumdu. 1970 ve 80 kuşakları, onun canlandırdığı; “Kara Murat”, “Battal Gazi” ve “Malkoçoğlu” gibi tarihi karakterlerle büyümüştü.
Uşak’ta doktorluk yapan Malkoçoğlu Hakka yürüdü

Peki büyük oyuncu Cüneyt Arkın’ın bir zamanlar Uşak Nuri Şeker Şeker Fabrikasında doktorluk yaptığını ve burada çalışırken, ünlü yönetmen Halit Refiğ’in teklifi ile oyuncu olduğunu ve doktorluğa veda ettiğini biliyor musunuz?

300’den fazla filim çevirmişti

Birçok unutulmaz filme imza atan Yeşilçam'ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın, yaşamını yitirdi.

Yeşilçam’ın usta Usta oyuncu Cüneyt Arkın (Cüreklibatur) dün gece saatlerinde rahatsızlanarak Beşiktaş, Ulus'ta bulunan özel bir hastanede tedavi altına alındı. Eşi Betül Cüreklibatır ve yakınları hastaneye geldi. 85 yaşındaki oyuncu burada hayatını kaybetti.

Arkın, 1937 yılında doğdu. Gerçek adı Fahrettin Cüreklibatur olan sanatçı, Eskişehir'in bir köyünde doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı.

1963 yılında "Artist" dergisinin düzenlediği sinema artisti yarışmasına girdi ve birincilik aldı. Kariyerindeki dönüm noktası 1963'te askerliğini yaparken 1. Hava Jet Üssü'nde yönetmen Halit Refiğ ile tanışması oldu.

Askerlik bitince, 1964'te Halit Refiğ'in "Gurbet kuşları" filmiyle sinemaya adım attı.

1964 yılında oynadığı "Gurbet Kuşları" filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde İstanbul'a gelen Medrano Sirki'nde altı ay süreyle akrobasi eğitimi aldı. Burada öğrendiklerini "Malkoçoğlu" ve "Battalgazi" serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasına daha önce hiç örneği olmayan bir tarz getirdi. Özellikle Maden (1978) ve Vatandaş Rıza (1979) filmleri, Cüneyt Arkın'ın kariyerinde özel bir yer kaplar.

Uşak Şeker Fabrikasında bir yıl kadar doktorluk yapmıştı

Uşaklı araştırmacı Ömer Aşçı yaptığı bir araştırmada bu büyük oyuncunun, 1963 – 1964 yılalrı arasında Uşak Şeker Fabrikasında doktorluk yaptığını belgeledi. Arkın, bir röportajında, Uşak ilinde doktorluk yaparken, tanıştığı ünlü yönetmen Halid Refiğ’in teşviki ile sinemaya başladığını bir röportajında bizzat kendi söylemiştir.

Ömer Aşçı’nın arşivlerden bulduğu; www.sinematurk.com sitesi muhabiri Yakup Sancı'nın 25 Şubat 2011 'de yaptığı röportajdan alınan bölümde büyük oyuncu Uşak’ta doktorluk günlerini şöyle anlatır:

Yakup Sancı: “Cüneyt Arkın efsanesi nasıl başladı?”

Cüneyt Arkın: “Uşak’ta doktorluk yapıyordum. Halit Refiğ'de bir film çekiyordu. Bana “filmde oynar mısın?" dedi. Oynarım dedim. Fakat ben doktordum ve bakmak zorunda olduğum hastalarım vardı. Gece nöbete kalıyordum. Bir de sivil hastalarım vardı. Uşak Fabrikasının bütün hastalarına ben bakıyordum. Bunun yanında, evde hastalananlar vardı, onlar geliyordu tedavi için. O günlerde filmde oynamam kısmet olmadı. Halit Refiğ, köprübaşına geliyordu, orada kitapçı dükkanları vardı. Zamanla dostluğumuz gelişti.

Sonra, ayağımda postal, havacı teğmen üniformam ile İstanbul'a geldim. Yağmur suları postalımın deliğinden girerdi. Nöroloji ihtisası yapacaktım “kadro yok" diyorlardı. O yıllar büyük sefalet yaşadığım yıllardı. Halit ağabeyin yanına gittim. Ağabey sürünüyorum burada dedim. Halit ağabey "Gurbet Kuşları' diye bir filme bağlayacağım, bu filmde bir rol var, oynar mısın?" dedi. Ağabey oynarım oynamasına da kaç lira alacağım dedim. “Bin lira" dedi. O zamanlar aldığım aylık burs yetmiş beş lira. Bin lira neredeyse bir yıllık burs param. Beni de bir yıl geçindirir.

Bu filmi çektik, sinemalarda oynadı. Derken bir teklif daha geldi. Hadi onu da oynayalım dedim oynadım. Peşinden bir daha, bir daha derken bir de baktım ki Cüneyt Arkın olmuşum. “

www.usakgundem.com İnternet Haber Sitesi olarak büyük ve unutulmaz oyuncu Cüneyt Arkın’a Allah’tan rahmet, acılı ailesi ve tüm Türkiye’ye baş sağlığı dileriz.

(SALİH KILINÇ / HABER)