Uşak’ın su sorununu çözecek alternatifler; Baltalı ve Sorkun Göletleri

Aralık ayına yaklaştığımız şu günlerde Uşak’ta yağış olmaması, Uşak Belediyesini alternatif su kaynakları bulmaya yöneltti.
Uşak’ın su sorununu çözecek alternatifler; Baltalı ve Sorkun Göletleri

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısında; meclis üyelerinden; Sorkun ve Baltalı göletlerinden kente içme, kullanma ve endüstri suyu temini ile ilgili olarak anlaşmalar yapmak için yetki istedi. Başkan Çakın, Uşak’ın içme suyunun neredeyse tamamını karşılayan Murat Dağı’nda madencilik faaliyetlerinin suyu kirletmesine asla izin vermeyeceklerini ve bu konuda belediye olarak taraf olduklarını da vurguladı.

Baltalı ve Sorkun Göletlerinden gelen su Uşaklıyı susuz bırakmayacak

Bu yıl havaların çok kurak gittiğini ve Uşak’ın su ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Küçükler Barajı’nda hiç su bulunmadığın belirten Çakın, “Uşak şehrimizin öncelikli olarak çözülmesi gereken bir içme suyu sorunu var. Biz Küçüklerde su kalmadığı için bu sorunu kuyular kazarak şimdilik çözdük. Ancak, kuyu kazmak kesin çözüm değil. Açtığını kuyu diğer bir kuyunun suyunun tükenmesine veya çökmesine neden olabiliyor. Uşak’a su temini konusunda Küçükler Barajının su kapasitesini artırmak öncelikli amacımızdır.

DSİ ve diğer kurumlarla koordineli bir şekilde çalışarak Darı Dersi ve Murat dersi sularını Küçükler Barajına akıtmak için ihaleler düzenliyoruz. Ancak, buradan ne kadar su gelir? Bu derelerden ne kadar su geleceği konusunda bir garanti yok.

Onun için Baltalı Göleti ve Sorkun Barajındaki suları aratarak şehrimize alternatif içme suları verebilmek için sizlerden yetki istiyorum” dedi.

“Murat Dağı’nda maden faaliyetleri ile suyumuzun kirlenmesine izin vermeyeceğiz”

Gediz ve Büyük Menderes nehirlerinin doğduğu Murat Dağı’nda son günlerde maden arama çalışmalarına sessiz kalmayacaklarının da altını çizen Çakın, ”Burada çok önemli bir konu daha var. Bilindiği üzere hemşerilerimize getirdiğimiz içme suyunun neredeyse tamamı Murat Dağı’ndan gelmektedir. Buradan gelen suyun temiz ve kaliteli olması çok önemlidir.

Bu anlamda, kentimizin içme sularının temiz kalması için Murat Dağı’nda yapılacak maden çalışmalarına karşı olduğumuzu bir kez daha buradan ifade etmek isterim. Bu konuda taraf olduğumuzu daha önce yaşanan maden arama olaylarında konuyu mahkemeye taşıyarak taraf olduğumuzu gösterdik.

Bu konuda tavrımızda bir değişiklik yok. Gerek Ankara nezdinde gerekse adli mercilerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Suyumuzun kirlenmesine asla izin vermeyeceğiz”

Başkan Çakın, belediye meclis üyelerinden baltalı ve Sorkun göletlerinden su temini konusunda yetkiyi oy birliği ile aldı.

(SALİH KILINÇ / HABER)