Uşak Valisi Dr. Turan Ergün; “Antik Blaundus kenti kazılarını hızlandıracağız”

Vali Dr. Turan Ergün, Blaundus Antik Kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valilikçe desteklenen kazı alanında incelemelerde bulundu.
Uşak Valisi Dr. Turan Ergün; “Antik Blaundus kenti kazılarını hızlandıracağız”

Vali Ergün, kazılar sırasında ele geçen Asur dönemine ait mühür ve Zafer Kalkınma Ajansı desteğiyle yapılacak Kazı Evi ve Karşılama Üniteleri hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Ulubey ilçesinin tarihi ve kültürel yapılarıyla çok zengin bir ilçe olduğuna dikkat çeken Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, ziyaretinin nedeni hakkında şunları söyledi:

“Antik Blaundus kenti tarihi çok eskilere dayanıyor. Burada 2018 yılında Kültür Bakanlığı katkıları ve Uşak üniversitemizin değerli hocaları gerçekleştirilen kazılar 5’incü yılına girdi.

Kazılar Uşak’ta geç başladı. Ama inşallah hızlı yol alırız. Kültür Bakanlığı, Uşak İl Özel idaresi ve Uşak Valiliği olarak bu kazıları destekliyoruz. Kültür Bakanlığı buraya 385 bin TL ödenek ayırdı. Bizde İl Özel İdaresi ek bütçesinden 400 bin TL ayırdık. Bunun dışında; buradaki konteynırların konumlanması, araç takviyesi, araçların akaryakıtları, burada kazı yapan arkadaşların konaklama ihtiyaçları, su tankeri ve güneş enerjisi ile çalışan kameraların giderlerini biz karşıladık. Kazıları hızlandırmak için ayni ve nakdi yardımları artırmamız gerektiğini düşünüyorum.

Burada en büyük eksiklik, karşılama ünitesinin olmamasıdır. Vatandaşlar geldiği zaman lavabo ve su ihtiyacını gideremiyor. Bununla ilgili Uşak Valiliği, İl Kültür Müdürlüğü ve Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte yeni bir proje hazırladık. 2,5 milyon TL bir kaynakla bu karşılama ünitesi ve küçük küçük satış üniteleri yapacağız. İhalesini yaptıktan sonra bu üniteler gelecek yıl tamamlanmış olacak. Ayrıca burada güzel bir yol da yapacağız” dedi.

“Bu kazılarda Milattan önce 17 ve 18 yüzyılda Asur dönemine ait çok küçük bir mührün burada bulunması çok güzel ve önemli bir olaydır. Buradan şu sonucu çıkarıyoruz: Ya Asurlular buralara kadar geldi. Ya da bu silindirik küçük Asur mührü başka bir yerden buraya getirildi. Asurlular Ortadoğu ve Mezopotamya’da hüküm sürdü. Bu mührün burada emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş ta desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm bakanlığına, Uşak Valisi Ergün’e ve kazıyı yürüten Arkeoloji Bölümü çalışanlarına teşekkür etti.

Kazı Başkanı Öğretim üyesi Prof. Dr. Birol Can’ da bu yıl kent merkezinde Demeter tapınağının gün yüzüne çıkardıklarını, kaya mezarlarının belgelenmesini tamamladıklarını, caddelerin durumunu ortaya çıkardıklarını, bundan sonra yeni buldukları eserleri yağa kaldırarak aralara yürüyüş yolu yapacaklarını belirtti.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün antik Blaundus kenti incelemesine; Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, İl Emniyet Müdürü Mesut Gezer, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Fahri Semiz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ertan Keleş, Blaundus kenti Kazı Başkanı Öğretim üyesi Arkeolog Prof. Dr. Birol Can ve Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Rainer Czichon eşlik etti.

(SALİH KILINÇ / HABER)