Uşak Vali Konağı İl Genel Meclisi’ni Karıştırdı

Korupark civarında 21 dönüm alanda 4 milyon 911 bin TL maliyeti ile yapılması planlanan Uşak Vali Konağı İl Genel Meclisi’nde sert tartışmalara neden oldu.
Uşak Vali Konağı İl Genel Meclisi’ni Karıştırdı

SALİH KILINÇ (UŞAK GÜNDEM) İl Genel Meclisi MHP Grup Başkanvekili İbrahim Cevher, AK Parti Grubunun vali konağı yapımı için bütçeden ayrılan 2 milyon 350 bin TL’nin köylere hizmet için ayrılması yönünde hazırlanan raporun, tasarruf tedbirleri ile ilgisi olmadığını, bunun Uşak Valisine karşı bir tavır alma olduğunu söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Gürpınar da vali konağının ihalesi bile yapılmadığı için ödeneğin harcanma imkânı olmadığından aktarma teklif ettiklerini, vali ya da devlet büyüklerine karşı AK Parti Grubu olarak bir kasıtlarının söz konusu olmadığını belirtti.

Uşak İl Genel Meclisi Eylül Ayı 5. ve son oturumu Mehmet Nacar başkanlığında tartışmalı bir şekilde gerçekleştirildi.

Uşak Valiliği Konağına İl özel idare Bütçesinden ayrılan 4 milyon 911 bin TL’nin köylere hizmet için aktarma yapılması kararını Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili Hakan Turgut okudu. Rapor şöyle:

“İl Genel Meclisinin 02.05. 2017 tarih ve 79 Sayılı kararı ile 4 milyon 911 bin TL ek bütçe yapılması kabul edilmiştir. Bugüne kadar lojman inşaatına başlanılmadığı ve ihalesinin yapılmadığı anlaşılarak:

2018 Yılı İl Özel İdaresi bütçesinde Vali Konağı inşaatı bölümünde bulunan 2 milyon 315 bin TL ödenek ile yarım kalan yol, su ve kanalizasyon yatırımlarının tamamlnaması uygun görülerek bu ödeneğin 1 milyon 35 bin TL’sinin köy yolları bakım ve onarım giderlerinde, 1 milyon TL’sinin yarım kalan köy içme suyu ve kanalizasyon yatırımlarına Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36/2 maddesi uyarınca aktarılmasının uygun olduğuna karar verildi.”

“BÜTÇE AKTARMASI VALİYE KARŞI BİR TAVIRDIR”

“Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından Uşak Valilik Konağı bütçesi ile ilgili eleştirilerde bulunan ve kendisi de komisyon üyesi olan İbrahim Cevher; “Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından bu raporun hazırlandığı toplantıya, 5302 Sayılı yasanın 16. Maddesinde; Meclis toplantılarını takriben ihtisas komisyonlarının toplanacağından bahseder. Bu toplantının yok hükmünde olduğunu düşünüyorum.

Bir de Uşak İl Genel Meclisi tarihinde ilk kez görülen bir uygulama ile ismim altına, “Toplantıya katılmadı” diye yazı yazıldı. Bugüne kadar hangi arkadaş için katılmadığı toplantılarda bu yazı yazıldı? Ben toplantıya katıldığım için imzamı atardım ve muhalefet şerhimi de koyardım. Bu rapora muhalefet ediyorum.

Devlette esas olan devamlılıktır. Meclis, kişilerin egolarını tatmin etme yeri değildir. Bu raporun tasarruf tedbirleri ile falan iddiası yoktur. Bu tavır devletin ve Cumhurbaşkanın atadığı ilin valisine karşı bir tavırdır.  Bu durum devlet terbiyesine yakışmamaktadır.

Her şeyden önce bu aktarmanın yapılması yasaya aykırıdır. Biz bu toplantıyı Pazartesi günü yapıp karar alabilirdik. CHP en baştan, “Bu yatırıma dönsün. Biz bütçeden pay alınmasına katılmıyoruz” şeklinde tavır koymuştu. Onlara saygı duyuyorum. 

 Bütçeden pay ayrılmasını istediğinde MHP Grubu olarak biz şu sebepten ikna etmiştiniz:      Dediniz ki; “Şu anki valilik konağının olduğu yeri biz Öz Merkez gibi iş merkezi yapacağız. Bütçemize gelir getireceğiz.” Biz de size inanarak evet demiştik. Birlikte hareket ettiğimiz halde ne değişti de bu önergeyi şimdi AK Parti grubu olarak yalnız veriyorsunuz? Bu devlet terbiyesine yakışır mı? Bu konuyu Cumhurbaşkanlığı, BİMER’e ve CİMER’e her tarafa yazacağım haberiniz olsun.

Bu şekilde bir aktarma yapılmaz. Aktardığınız parayı bütçelendirmeniz gerekirdi.  Rapor önümüze geç geldi. Muhalefet şehrini de yazıp ilave edeceğim”

AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Gürpınar, “Yapılan bütçelendirme çalışmasında komisyonumuz valilik konağı içinİl Özel İdaresi 2018 yılı bütçesinden ayrılan 2 milyon 315 bin TL’nin köyler hizmet için aktarılması yönünde karar almıştır.   

Burada da AK Parti Grubu olarak biizm Sayın Valimize ve devlet büyüklerimize karşı herhangi bir kastımız yoktur. Harcama yapılması için üç aylık bir süre kalmasına rağmen henüz ihalesi bile yapılmamıştır. Yeni yıla kadar bu paranın köylerin yarım kalan hizmetleri amacıyla bu karar alınmıştır.

Kasım ayında yapılacak 2019 yılı bütçesinde de gerekirse vali konağı yapılması için bütçeden pay ayırabiliriz. Bunda herhangi bir sıkıntı yok. Bu sizin her toplantıda yaptığınız bir şey. Geçen dört buçuk yıllık süreçte hiçbir şeye evet demediniz. Cep telefonunuzu alıp kaçıyorsunuz. Bir şey varsa o gün burada konuşurdunuz. Devlette devamlılık esastır. Vali Bey kalıcı değildir. Ahmet gelir, Mehmet gider. AK Parti olarak bizim derdimiz kişilerle değil halka hizmet üretmektir.”

“Bizim geçen dört buçuk yıllık süreçte meclis ve komisyonlar olarak çok toplantılar gerçekleştirdik. Bugüne kadar hiçbir toplantıyı kafamıza göre korsan olarak yapmadık. (İl Genel Meclisi çalışma yönetmeliğinin ilgili maddelerini meclis üyelerine okudu)

Mehmet Nacar, “Okuduğum şekilde her şey yasa ve yönetmeliğine göre yapılıyor. Korsan toplantı, yok hükmündedir gibi ithamlar bu meclis için çok ağır suçlamalardır. Bu suçlamaları kabul edemeyiz. Her şeye yasal ve yönetmeliğe uygundur.”

CHP Grubu adına söz alan Selim Saka, “CHP Grubu olarak 2017 yılı Kasım ayında 2018 yılı bütçesi hazırlanırken valilik lojmanı için ayrılan bu paranın, köylere yol, su, elektrik gibi alt yapı hizmetlerinde kullanılması yönünde taleplerimizi iletmiştik. Maalesef AK Parti ve MHP ortaklaşa kabul edince bizde evet demek zorunda kaldık. Şimdi CHP’nin belirttiği noktaya gelinmiş oldu. Hayırlı olsun” diye görüş belirtti.

Başkan Nacar, Valilik konağına 2018 yılı bütçesinden ayrılan 2 milyon 350 bin TL’nin köylere alt yapı hizmetlerinde kullanılması yönünde Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu meçli üyelerine oylattı. Tüm üyeler rapora olumlu oy verirken. MHP Grup Başkanvekili İbrahim Cevher ret oyu verdi. Bütçe aktarılmış oldu.