Uşak uzun yıllar böyle bir Cumhuriyet Bayramı kutlamadı

İlimizde Cumhuriyetin kuruluşunun 99. Yıl dönümü, uzun yıllardır görülmemiş bir şekilde coşku ile kutlandı.
Uşak uzun yıllar böyle bir Cumhuriyet Bayramı kutlamadı

Geçit töreni sırasında bir mini şov sunan Uşaklı Dünya ve Avrupa Şampiyonu Milli motosikletçi Asrın Rodi Pak’da büyük alkış aldı. Oldukça renkli geçen kutlamalara bu yıl Uşaklı vatandaşlarda büyük ilgi gösterdi.

Uşak’a 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 99. Yılı Kutlama etkinlikleri sabah saat 10.00 Valilik binası girişinde Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün tebrikleri kabul etmesi ile başladı.

Daha sonra 15 Temmuz şehitleri Meydanı tören alanına geçildi. Buradaki kutlamalar Vali Ergün ve Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın kutlamalara katılan öğrenci, polis, asker ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Uşak Valisi Dr. Turan Ergün bir konuşma yaptı. Ardından öğrenciler şiirler okudu.

Yıl içerisinde çeşitli spor, sanat ve satranç müsabakalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Halk oyunları gösterilerinden sonra geçit töreni başladı. Uşaklı Dünya ve Avrupa Şampiyonu Milli motosikletçi Asrın Rodi Pak mini bir gösteri sundu.

Daha sonra, öğrenciler, polis ve jandarma birlikleri resmigeçit yaptı. Uzun yıllar sonra geçit töreni kurum ve kuruluşların araçlarının da katılmasıyla şenlendi.

Törenlere; Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Uşak belediye Başkanı Mehmet çakın, Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş, Mehmet Altay, Özkan Yalım, Uşak Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik, Uşak Emniyet Müdürü Mesut gezer, Uşak Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Fahri Semiz ve eşleri, daire müdürleri, polisler, subaylar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

VALİ DR. TURAN ERGÜN’ÜN CUMHURİYET BAYRAMI KONUŞMASI

Bugün sizlerle birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yıldönümünü kutlamanın gurur ve sevincini yaşıyoruz. En büyük bayramımızda hepinizi saygı, sevgi ve en derin muhabbetlerimle selamlıyorum.

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında sevincimize ortak olan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Bu anlamlı günümüzde, tüm vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere;

Kurtuluş Savaşımızın aziz şehitlerini ve kahraman gazilerini rahmet ve şükranla yad ediyorum.

CUMHURİYETİN KURULUŞ SÜRECİ

23 Nisan 1920’de millî iradenin hayat bulduğu TBMM’nde Türk ulusu, Millî Mücadele’yi başlatarak kurtuluş savaşını zaferle sonuçlandırmıştır.

Gazi Mustafa Kemal; "Tek bir egemenlik var, o da millî egemenliktir, ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır." diyerek, bu süreç sonunda çoktan beri üstünde çalıştığı;

Cumhuriyetin ilanı için hazırlıklara başlamış ve 28 Ekim 1923 akşamı "Yarın Cumhuriyet'i ilan edeceğiz" sözünü söylemiştir.

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet TBMM’de oy birliği ile kabul edilmiş ve Cumhuriyet idaresine geçilmiştir.

CUMHURİYET YÖNETİMİ VE SAĞLADIĞI KAZANIMLAR

  • Cumhuriyet, halk iradesinin, hak ve hukukun, medeniyetin adıdır.
  • Cumhuriyet yüksek ahlâkî değer ve niteliklere dayanan bir idaredir.
  • Cumhuriyet; eşitlik, milli dayanışma, ferdin ve toplumun huzur ve refahıdır.
  • Cumhuriyet, demokratik idarenin tam ve mükemmel bir ifadesidir.
  • Cumhuriyet, erdemdir, fazilettir.

Ülkemizin gelişme ve kalkınmasına yönelik yapılan yeniliklerle birlikte bu dönemde kadının siyasi ve toplumsal hayattaki konumu güçlendirilmiş, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir.

Önümüzde uzanan 100 yıllık yeni dönem göz önünde bulundurulduğunda, Cumhuriyetimizin asırlık kazanımları, ülkemizin müreffeh bir geleceğe ulaşması yolunda yılmaz kararlılığımız ve en büyük gücümüzdür.

Yeni bir çağın eşiğindeki dünyamızda, hak ettiğimiz konuma ulaşmamızın yolu; Cumhuriyetin kazanımlarını muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmaktır.

KURTULUŞUN KAHRAMANLARINA TEŞEKKÜR

Cumhuriyetimizin 99. Yıldönümü ve Uşak’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yıldönümünde; yıllardır vatan bildiğimiz bu topraklarda Türk Bayrağını dalgalandırmanın gururunu yaşıyoruz.

Bu gururu bizlere yaşatan, adlarını hayırla ve rahmetle andığımız;

Uşaklı Kuvayı Milliye önderleri; İbrahim Tahtakılıç, Tiritoğlu, Hacım, Bacak, Bodur, Tarakçıoğlu, Yılancıoğlu, Hüseyin Remzi, Soysal, Atalay ailelerine, Ceceli Kara Murat’a, onlara yoldaş olmuş ninelerimize, dedelerimize, yiğit fedakâr atalarımıza,

Ve yurdun dört bir yanından Millî Mücadele’ye akın akın katılan on binlerce vatan evladına borçluyuz…

Büyük hatıralarını saygıyla, sevgiyle, minnetle yâd ediyorum.

MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ

Biz biliyoruz ki bugün de ülkesinin geleceği, ezanı, bayrağı, kutsalları söz konusu olduğunda gözünü kırpmadan şehadete yürümeye hazır; 85 milyon vatandaşımız ile

Gönül bağlarını hiç koparmamış yurt dışında yaşayan kardeşlerimiz ve soydaşlarımız var.

Milletimiz mukaddesatını koruma kararlılığını hem tarihimizin köklü geçmişinde hem de yakın zamanlarda olduğu gibi istiklaline ve istikbaline el uzatılan her durumda yeniden ve yeniden göstermiştir.

Dış güçler ve onların desteklediği terör örgütleri ülkemiz üzerindeki emellerine ulaşamıyorlarsa; milletimizin işte bu dirayetli ve kararlı duruşu sayesindedir.

Devletimizin bekası, milletimizin huzur ve güvenliği için sınır ötesinde yürüttüğümüz tüm harekâtlar da bu mücadelenin birer parçasıdır.

Milletimiz, bağımsızlığına ve geleceğine yönelik her türlü tehdit karşısında tüm farklılıklarına rağmen birlik, beraberlik, kardeşlik içinde hareket edebilme kabiliyetine sahiptir.

Malazgirt’ten İstiklal Harbi’ne uzanan ve günümüze kadar gelen kadim yürüyüşümüzde, bu gerçek hiçbir zaman değişmemiştir.

BÜYÜYEN VE GELİŞEN TÜRKİYE

Türkiye Cumhuriyeti, tarihin şanlı sayfalarına altın harflerle yazdırdığı başarılarından güç alarak gelecekte de dünyadaki bütün mazlumların hamisi ve umut kaynağı olmaya devam edecektir.

Türk devlet geleneğinin çağdaş temsilcisi Türkiye Cumhuriyetimiz;

99 yılda şanlı geçmişinden aldığı güçle bugün, genç ve eğitimli nüfusu, rekabetçi işgücü, dinamik özel sektörü, savunma sanayi, ulaşım, enerji ve teknolojik altyapısıyla dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiştir.

Sevgili Gençler

Atatürk, “Cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak sizlersiniz” diyerek bu görevi bilhassa gençliğe emanet etmiştir.

Sizlere güveniyoruz, sizlere inanıyoruz ve umut ediyoruz ki ülkemizi bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere götürecek gençlik yetişmektedir.

Sahibi olduğumuz Cumhuriyet, bizim 100 yıldır çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için yaptığımız çalışmaların başlangıcı ve temel dayanağıdır.

Çok Kıymetli Hemşehrilerim,

Cumhuriyetimizin 10’uncu Yılını ölümsüzleştiren; dünümüze ışık, yarınlarımıza umut, geleceğimize güvenin tablosu olan bu ‘Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ fotoğrafı, yarınların daha büyük ve güçlü Türkiye’sini işaret etmektedir.

Aziz milletimizi bağımsızlığa ve hürriyete götüren kutlu yolun mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı meşaleyi elden ele, cepheden cepheye taşıyarak bu günlere geldik.

Atalarımızın emaneti Cumhuriyet genç evlatlarının elinde daima yükselecek ve sonsuza kadar yaşayacaktır.

Tıpkı 10’uncu yılda olduğu gibi aynı coşku, aynı heyecan ve aynı azimle Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılına siz kıymetli hemşerilerimle birlikte ulaşmayı diliyorum.

Bu duygularla sözlerime son verirken; 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı kutluyor; hep birlikte daha nice yıldönümlerinde buluşmak dileğiyle, saygılarımı sunuyorum.