Uşak tarımında yeni alternatif; “Adaçayı”

İlimizde tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi, alternatif ürünlerin yaygınlaştırılması ve üreticilerimizin daha fazla gelir etmeleri için geliştirilen yeni projeler arasına ada çayı üretimi de eklendi. Karahallı ilçesine bağlı Karbasan Köyünde toplam 19 üreticiye 70 dekarlık alanda yüzde 75 Tarım ve Ormancılık bakanlığı destekli adaçayı fidesi dikimi yapıldı.
Uşak tarımında yeni alternatif; “Adaçayı”

Uşak Tarım ve Ormancılık İl Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada; “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulan Bitkisel Üretimi Geliştirme Projeleri kapsamında, İlimiz Karahallı İlçesi Karbasan Köyünde toplam 19 üreticimiz için 70 da. alanda %75 Bakanlığımız hibeli 210.000 adet Adaçayı Fidesi dikimine başlandı.

Verilen desteklemeler ve yatırımlarla çiftçilerimizi üretmeye teşvik etmek Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu projemiz ile arpa, buğday, haşhaş ve nohut gibi geleneksel ürünlere alternatif olarak yüksek katma değeri olan Adaçayı üretiminin Karahallı ilçesinde yaygınlaştırılması ile tüm bölge çiftçisine tanıtılması ve üretimin arttırılması amaçlanmıştır.

İlimize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diler, bol kazanç elde etmelerini temenni ederiz” denildi.

YILDA 2-3 KEZ HASAT YAPILIYOR

Ada çayının hem çiçekleri hem yaprakları değerlendiriliyor. Sonbahar aylarında başlanarak yılda 2-3 kez hasat ediliyor. Dekara yaklaşık 800 kilogram ile 2 ton arasında, kurusunda ise 300 kilograma kadar verim alınabiliyor. Piyasada kilogramı 6 liradan 20 liraya kadar kalitesine ve taze olmasına göre satışı var.

(SALİH KILINÇ/HABER)