Uşak sevdalılarını kahreden haber

Bana İlçesinde bağlı Yeşilyurt Köyünde bulunan en az 150 yıllık eski köy camisi çökme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.
Uşak sevdalılarını kahreden haber

Son günlerde yağan kar yağışı yüzünden tarihi caminin kubbesinin bu ağırlığı kaldıramayacağını düşünen Uşak Sevdalısı emekli öğretmen Ramazan Taylan, caminin yıkımdan kurtarılması için yetkililere çağrı yaptı.

Taylan, “En son Kasım ayında görüntülediğim Banaz Yeşilyurt köyü eski camisinin son fotoğrafları olabilir bunlar..

Çünkü bu karlardan sonra çatının çökmesi an meselesi..Bir kültür varlığımız,bir kültür mirasımız göz göre göre yıkılıp gidiyor...Yaklaşık dört yıldır paylaşımlarda bulunduğumuz hem dernek olarak hem de kişisel olarak başvurularımıza cevap veren çıkmadı..Basında da o kadar çok yer aldı.. Kütahya Anıtlar Kurulu’nu da bürokrasiyi bahane ederek oyaladıkları için kutlamak gerekir..Yazık ! Bu camiyi görmeye gelen farklı illerden ziyaretçilerimiz bugüne kadar böyle bir cami görmediklerini söylediler.. Şu resimlere bakın en yüz yüz yüz elli yıllık bu resimler kök boyasıyla yapılmış,bugün yapılmış gibi hala canlılar. Sözün bittiği yerdeyiz umarım yeni gelen Uşak Valimiz ve kaymakamımız Oğuz Alp Çağlar bir el atar” şeklinde üzüntüsünü dile getirdi.

Caminin Tarihçesi

Uşak’ın Banaz ilçesi Yeşilyurt köyünde bulunan ve özellikleri bakımından Uşak’ta tek olduğu iddia edilen tarihi cami köye yeni cami yapılmasıyla kaderine terk edildi.

konuşan Uşak Tanıtım ve Kültür Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Öğretmen Ramazan Taylan Anadolu Türkmenlerinin geldiği dönemlere ait olduğunu düşündükleri caminin bir an önce restore edilmesi gerektiğini söyledi. Taylan: “Kütahya Anıtlar Kurulu bize söz verdiği halde zamanında müdahaleler yapmadı. Cami her geçen gün çökmekte. Caminin kurtarılması için Ankara’dan ödenek çıkarılması isteniyor, bunu için büyüklerimizden yardım istiyoruz” dedi.

Caminin kurtarılması için 4 yıldır mücadele verdiklerini vurgulayan Taylan ; “Basında ve sosyal medyada paylaşımlarda bulunuyoruz. Cami Anadolu Türkmenlerinin geldiği dönemlere ait. Motiflerle işlenmiş, hatta içerisinde Bektaşi kültürünü yansıtan bazı simgelerin de olduğu biliniyor ancak caminin yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor. Daha önce Uşak Üniversitesi  sitesinden öğretim görevlisi arkadaşlarla yaptığımız incelemelerde Osmanlı’nın son dönem mimarilerine yani 1800’lü yıllar ve ondan sonraki dönemlere ait olduğunu tahmin edebiliyoruz” bilgisini verdi.