Uşak engellere karşı bir oldu

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” kapsamında düzenlenen programda Uşak protokolü birçok sivil toplum kuruluşu ile bir araya geldi. Ailelerin de katıldığı etkinlikte birlik ve beraberlik mesajı verildi.
Uşak engellere karşı bir oldu

Atapark Çayzade’de düzenlenen kahvaltıya, Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şubesi, Altı Nokta Körler Derneği Uşak Şubesi, Zihinsel Engelliler Derneği, Çölyak ve PKU Derneği gibi STK’ların üyeleri katıldı. Protokolde ise Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan ve Eşi Halime Cahan, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, Uşak İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay Yalçın Baysal ve daire il müdürleri yer aldı.



Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, böyle anlamlı bir günde engelli bireylere ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını diler getirdi. Uşak Belediyesi olarak her zaman engellilerin hayatını güzelleştirmeye çalıştıklarını belirterek engellerin birlikte aşılacağı vurgusunu yapan Başkan Nurullah Cahan, “ Engelli bireylerimiz toplumun en önemli parçalarıdır. Son yıllarda devletimiz ve belediyelerimiz aracılığı ile engelli bireylerimiz için önemli çalışmalar hayata geçiriliyor. Engel onları unutmaktır. Daima onların yanındayız ve onlarlayız.” dedi.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım da, her sağlıklı insanın bir engelli adayı olduğunu vurguladı. Yalım, engelli vatandaşların daha iyi yaşam koşullarında hayatlarını sürmeleri için ellerinden geleni yaptığını ve yapmaya devam edeceğini söyledi.

“ENGELLİLER SUNULAN İMKANLAR GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİDİR”

Toplantı süresince zihinsel engelli ikizler Ayşegül ve Fatmagül’ün ortasına oturarak onlarla sohbet eden ve şakalaşan Uşak Valisi Funda Kocabıyık ise, günün anlam ve önemine dikkat çeken şu konuşmayı yaptı: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle düzenlediğimiz kahvaltı programında, sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyorum. Engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmak ve onların yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak, her şeyden önce insani bir görevdir. Bizler de devlet olarak, engelli vatandaşlarımıza başkalarının yardımına gereksinim duymadan yaşamlarını sürdürebilme ve uygun işlerde çalışabilme imkanları yaratmak için var gücümüzle çalışıyoruz; bu, onların en tabii hakkıdır. Sosyal hayatta engellilere sunulan imkân ve hizmetler, bir toplumun gelişmişlik düzeyi ve çağdaşlığının ölçütü olmakla birlikte, insana verilen değerin en belirgin göstergelerindendir. Ülkemizde dezavantajlı gruplar içerisinde öncelikli durumda olan engelli vatandaşlarımızın sorunları, yapılan yasal düzenlemeler, sürdürülen pozitif ayrımcılık ve verilen desteklerle en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığı ile Uşak’ta özel zihinsel engelli bakım merkezinde 17, Özel Ruhsal Engelli Bakım Merkezinde 67, Engelsiz Yaşam Merkezinde 100 engelli bireyin yatılı bakım hizmetleri gördüğünü dile getiren Kocabıyık, ayrıca bakıma muhtaç düzeydeki ağır engellilere yönelik aile bağlarını koparmadan, kendi aile ortamlarında bakımını sağlayan Evde Bakım Hizmeti kapsamında 1782 engelli vatandaşın aylık 1.177 TL tutarında bakım ücreti aldığını bildirdi.

Eğitim ve istihdam konusunda da verileri paylaşan Vali Kocabıyık, engelli vatandaşların, üretim ve beceri kabiliyetlerini geliştirecek eğitimden sanata, spordan kültüre önemli adımlar atıldığını vurguladı.