Uşak Emniyet Müdürlüğü uyardı; “Kış lastiklerini mutlaka takın”

1 Aralık itibarıyla Türkiye genelinde kış lastiği takma zorunluluğu başlıyor. Uşak Emniyet Müdürlüğü ticari araçların kış lastiği kullanması konusunda uyarılarda bulundu.
Uşak Emniyet Müdürlüğü uyardı; “Kış lastiklerini mutlaka takın”

2022 yılı için 1151 TL olan kış lastiği takmama cezasının 2023 yılı itibarıyla güncellenerek 2 bin 534 TL olması bekleniyor.

Her yıl olduğu gibi, Türkiye genelinde ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu, Aralık itibarıyla başlıyor. 1 Nisan 2023 tarihine kadar sürecek bu uygulama, özel otomobiller için zorunlu değil.

Ticari araçlar için zorunlu

Uşak Emniyet Müdürlüğü tarafından sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirmede; yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda zorunlu olan kış lastiği takmanın, özel otomobiller için geçerli olmadığı, ancak can ve mal güvenliği bakımından sorunsuz bir yolculuk tüm araçlara kış lastiği takılması öneriliyor.

Kış lastiği uygulamasıyla, kış şartlarına göre önlemini alamayan araçların yolu kapatmaması ve insanların mağduriyetinin önlenmesi amaçlanıyor. Kış lastiği, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü durumlarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha üstün yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Uşak Emniyet Müdürlüğünden kış lastiği konusunda uyarılar

  • Kış lastiklerinin 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda kullanılması zorunludur.
  • Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliği 4 mm’den; kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliği 1,6 mm’den az olmamalıdır.
  • Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü durumlarda kış lastikleri tercih edilmelidir.
  • Hava basıncı her 10 derecede 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar düşmektedir. Önerilen lastik basıncı bulunmalı ve iki haftada bir lastik basıncı kontrol edilmelidir.

(SALİH KILINÇ / HABER)