Uşak DKMP tehlike arz eden hayvanlar hakkında broşür hazırladı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), 5. Bölge Müdürlüğü Uşak Şube Müdürlüğü, tehlike arz eden hayvanlar hakkında bir broşür hazırlayarak vatandaşları bilgilendirdi.
Uşak DKMP tehlike arz eden hayvanlar hakkında broşür hazırladı

Uşak DKMP Şube Müdürü Hüseyin Tekin, konu ile yaptığı açıklamada 6 ırk köpeğin üretimlerinin, sahiplenmenin, barındırmanın, beslemenin, barındırmanın, satışını yapmanın yasa gereği yasak olduğunu ve idari yaptırım cezasının olduğunu duyurdu.

Özellikle köpek besleyen vatandaşlarımızın tehlike arz eden hayvanlar hakkında bilinçlendirilmesi ve ceza görmemesi için be müdürlüğü olarak broşür hazırladıklarını ve dağıttıklarını belirten Uşak DKMP Şube Müdürü Hüseyin Tekin,  vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“5199 Sayılı Kanunun 14. Maddesi hükmü uyarınca,;

  • Amerikan Pitbull Terrier
  • Dogo Argentino
  • Fila Brasilerio
  • Japanese Tosa
  • American Staffordshire Terrier
  • Amerikan Bulluy

ırkı köpekleri üretmek, sahiplendirmek barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmış olup, bu hükme ayrı davrananlara 5199 Sayılı  Kanun’un 28. Maddesi kapsamında idari yaptırım cezası uygulanacaktır” uyarısında bulundu.

CEZASI 11 BİN TL

Bu türlerin 14.01. 2022 tarihine kadar kısırlaştırması ve buna dair belgenin bakanlığın veri tabanına işletilmesi gerektiğini kaydeden Tekin; “Bu hayvanlar, kayıtsız, belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamaz. Halkın yoğun olarak bulunduğu yerlerde ve çocuk oyun alanları ve parklara sokulamaz.  Bu hükümlere aykırı hareket edenlere 11 bin TL para cezası verilecektir” dedi.

Tekin, bu ırkta köpeği olanların 14 Ocak 2022 tarihine kadar Tarım ve Orman İl ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek iliklendirmelerini ya da hayvan barınaklarına teslim etmeleri gerektiğini de hatırlattı.

HüseyinTekin (Uşak DKMP Şube Müdürü)

(SALİH KILINÇ / HABER)