UMKE Tatbikatı Nefes Kesti

Uşak’ta gerçekleştirilen ve İzmir ile Manisa illerinden gelen Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin(UMKE) de katılım sağladığı 18. Bölge tatbikatı nefes kesti. Farklı senaryoları ve uygulamaları barındıran tatbikat gerçeği aratmadı.
UMKE Tatbikatı Nefes Kesti

Olağan dışı durumlarda müdahale için daima hazır bekleyen UMKE ekiplerinin yıl içerisinde 4 ay aralıklarla gerçekleştirdiği eğitimlerin Uşak ayağının ilk gününde Hastane Acil Durum Planı (HAP) uygulaması gerçekleştirildi. Gece yapılan kamptaysa ekiplerin zorlu parkurlardan sedye ile hasta taşımana yönelik yarışma düzenlendi. Uşak Merkeze bağlı Çarıkköy köyünde kullanılmayan eski bir fabrikada düzenlenen enkaz arama kurtarma tatbikatı ise gerçeği aratmadı.

Gerek kazazede yakınlarının olay yerindeki feryatları ve gerekse özel makyajlı yaralı rolü oynayan oyuncuların performansı olağan dışı bir durumu resmen yaşattı. Senaryo gereği  Uşak’ta meydana gelen 5.6 şiddetindeki depreme müdahale eden jandarma, belediye,  ADAF ve UMKE ekiplerinin  performansıysa göz doldurdu.



Hazırlanan zorlu enkazda 4 farkı yaralıya müdahale eden ekipler protokol üyeleri tarafından tam not aldı.

AMAÇ ZOR GÜNDE SORUNSUZ MÜDAHALE

Program sonrasında konuşan İzmir UMKE Bölge Eğitmeni Minur Türemen, “Bugün Uşak’ta 16-19 Ekim tarihleri arasında yaptığımız UMKE Bölge tatbikatındayız. Arkadaşlarımızın afet zamanında uygun bir şekilde hastayı taşımaları, birbirleri ile koordineli olabilmeleri ve kondisyonlarını geliştirmeleri için hazırlamış olduğumuz çalışmayı tamamladık. Parkurdaki amacımız zor zamanlarda ve stres altında daha rahat, güvenli ve sağlıklı bir kurtarma çalışması sağlamalarıdır.” dedi.

Programa katılan Uşak Valisi Salim Demir ise, “Savaşa barış zamanda hazır olmak ne kadar önemliyse aynı şekilde afetlere de afetler olmadan mutlaka ve mutlaka hazırlık yapılması gerekiyor.” diye konuşarak yapılan tatbikatın önemini vurguladı.



Uşak’ta gerçekleştirilen 18. Bölge kampı ve tatbikatına İzmir’den 27, Manisa’dan 13 ve Uşak’tan 37 olmak üzere toplamda 77 kişilik personel katıldı.