Uludağ Üniversitesi 500 liraya deve kuşu yavrusu satıyor

Bursa'da bulunan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi 3 çiftlik ile deve kuşu üretimi yapıyor. Ürettikleri deve kuşu yavrularını ise tanesini 500 lira olmak üzere satışa çıkarıyorlar. Deve kuşunun ve derisinin kullanım alanları, üniversitenin ziraat fakültesinden haberimizde bahsettik.
Uludağ Üniversitesi 500 liraya deve kuşu yavrusu satıyor

Bursa’da bulunan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinde yaklaşık olarak 20 yıldır deve kuşu çiftliği var ve buradan aktif olarak ticaret yapılıyor. Ekonomiye katkıda bulunan Uludağ Üniversitesi aslında birçok üniversiteye örnek olacak nitelikte işler çıkarıyor. Ziraat Fakültesinin bu denli bir girişimi aslında birçok bölümde de üniversitelerin gelir elde etmesi ve eğitim kalitesini en üst düzeye çıkarmasında etkili olabilir. Özellikle öğrencilerin üniversiteden sonra yabancı dil için harcadığı süreyi en aza indirmek için Uludağ Üniversitesi gibi projeler ortaya çıkarabilir. Araştırma sonuçlarına göre Ziraat Fakültesinin 1997 yılından beri deve kuşu yavrusu sattığını öğrendik. Üstelik günümüzde siparişleri yetiştiremediklerini de söyleyelim.

4 AİLE İLE ÜRETİMİ DEVAM ETTİRİYORLAR

Uludağ Üniversitesi’nde bu denli bir proje olması bizi elbette şaşırttı çünkü üniversitelerin bu tarz üretimlere destek vermesi halkın köyden kente göçünü engellemekte işe yarayabilir. Çünkü şuan köyler bomboş kaldı ve herkes şehirlere göç etmeye başladılar. Sanayi devri çiftlikleri kapattı. Uludağ Üniversitesi yıllardır sadece 4 deve kuşu ailesiyle üretim yapıyor ve yılda yaklaşık olarak 25 tane yavru alıyor. Üretimin gelecek yıllarda çok daha hızlanması ve kapasitenin artırılması bekleniyor.

Deve kuşu yumurtaları kuluçka makinesinde 42 günlük bekleme süresinin akabinde civcivlerin dünyaya göz açmasına sebep oluyor. Deve kuşlarının ilkbahar aylarında başlayan yumurtlama dönemi ise sonbahar ayına kadar devam ediyor. Üretilen 42 yavru ise kasaplık ve damızlık olarak ayrıldıktan sonra beslenme aşamasına geçiyor ve çiftlik büyütülüyor. Deve kuşunun eti ve derisi ülkemizde aktif olarak kullanılmıyor olsa da üretimin çok yakında hızlanması bekleniyor. Uludağ Üniversitesi’ne bu denli bir girişiminden dolayı teşekkür ediyoruz.