Tüyler ürperten uyarıya Türkiye'de dahil edildi! Benzeri görülmemiş olaylar olacak

Son dönemde yaşanan kuraklığın yanı sıra görülen ilginç hava olayları da dikkati çekmeye devam ediyor. Bilim insanları aralarında Türkiye'nin de yer aldığı kritik uyarıları peş peşe yaptı.
Tüyler ürperten uyarıya Türkiye'de dahil edildi! Benzeri görülmemiş olaylar olacak

Tüyler ürperten uyarıya Türkiye'de dahil edildi! Benzeri görülmemiş olaylar olacak - Ülkemizde yaşanan doğa olayları pek çok vatandaşın ilgisini çekiyor. Hava olaylarında görülen değişimler nedeniyle vatandaşların araştırmaları devam ederken geçtiğimiz günlerde Bursa'da görülen bulutlar endişeye neden olmuştu. Türkiye'de pek görülmeyen olaylar peş peşe yaşanmaya başladı. Bilim insanları, Türkiye’nin de yer aldığı coğrafyayla ilgili yeni bir araştırmaya yer verdi. 

ALMANYA'DAN TÜRKİYE İÇİN KRİTİK UYARI

Almanya merkezli Max Planck Ensititüsü'nün bilim dergisi Reviews of Geophysics'de Türkiye için yaklaşan tehlikeye dikkat çekildi. Yayımlanan araştırmaya göre Doğu Akdeniz ve Orta Doğu için yapılan uyarıda yakın zamanda benzeri görülmemiş aşırı hava olaylarının yaşanacağı kaydedildi. Doğu Akdeniz ve Orta Doğu için 'iklim değişikliğinin merkezi' olarak tanımlandı ve bölgede sıcaklık artış hızının küresel ortalamanın neredeyse iki katı olduğuna dikkat çekildi. Türkiye dahil bazı ülkelerin gelecek yıllarda sıcak kuraklık, toz fırtınaları, hava dalgaları, aşırı yağış gibi krizler yaşayacağının altı çizildi. Bölgede sıcaklıkların 5 dereceye kadar artacağı, yaz aylarında benzeri görülmemiş kavurucu sıcaklar yaşanacağı tahmin edilirken Reviews of Geophysics dergisinde yayımlanan araştırmada, gereken önlemlerin alınmaması halinde Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’nun  ciddi bir iklim krizinin etkisi altına gireceği aktarıldı. Doğu Akdeniz ve Orta Doğu için yayımlanan raporda, bölgede sıcaklık artış hızının küresel ortalamanın iki katına yakın olduğu vurgulandı.

400 MİLYON KİŞİ ETKİLENECEK

Raporda yağış miktarının da azalmasıyla ciddi bir su ve gıda krizi yaşanacağı ve  ekonomik sektörlerin krizden etkileneceği bölgede yaşayan 400 milyon kişinin de yıkıcı etkilerle karşı karşıya kalacağı öngörüldü. Su seviyelerinin yükselmesiyle birçok yerde kıyı bölgeler ve tarım alanlarının yok olmanın eşiğine geleceği raporlanırken iklim krizinin vuracağı ülkeler arasında Türkiye’nin yanı sıra Yunanistan, Katar, Suriye ve Suudi Arabistan da yer aldı. Öte yandan Türkiye'de son yıllarda kış mevsiminin kurak geçmesi de bu raporun önemine işaret etti.